logo amtu

JornadesAMTU 002 Bus Granollers 150B MobiliCAT 003 Validaci targeta 150C Icona Cdibuix ok4 Mdul Premsa 150C

Aquest projecte és un pas endavant en el procés de digitalització que la xarxa de transport públic està desenvolupant en el marc de la T-mobilitat. 

22 de setembre de 2020

El Departament de Territori i Sostenibilitat i l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de l’àrea de Barcelona posaran en marxa durant el darrer trimestre d’enguany una prova pilot perquè les persones usuàries d’autobús interurbà comprin els bitllets senzills mitjançant l’aplicació per a mòbil de cada operador, eliminant així l’ús d’efectiu i agilitzant la pujada al vehicle i la tasca del conductor.

Per ara, la prova es realitzarà en les línies exprés.cat operades pel Grup Sagalés (e7, e9, e10, e12, e13, e19, e21 a l’àmbit de Barcelona) i pel Grup Moventis (e1, e2.1, e2.2, e3, e11.1, e11.2, e21 en l’àmbit de Barcelona). Les persones usuàries hauran de descarregar-se o actualitzar les aplicacions dels operadors (per Android i iOS) des de les botigues d’aplicacions de les dues plataformes (Google Play o App Store). En la nova versió s'inclourà un apartat anomenat “Compra de bitllets senzills” que permetrà l'adquisició i validació de bitllets des del mòbil.      Imatge

L’aplicació guiarà a la persona usuària per a la compra del bitllet senzill a través de la selecció de la línia de bus exprés, la direcció de la mateixa, i de les parades d'origen i destí, així com del nombre d'unitats que vol comprar. Un cop s’hagi pagat amb targeta bancària, els bitllets comprats es guardaran a l'apartat corresponent de l'aplicació.

Autovalidació i agilització

Abans d'accedir a l'autobús, la persona usuària haurà d’autovalidar el bitllet senzill que correspongui fent clic al botó indicat. Així, el bitllet passarà a estar "en ús" i es mostrarà automàticament a la pantalla del mòbil. Un cop a l’autobús, caldrà mostrar el bitllet al conductor, qui el podrà validar fàcilment de forma visual.

El sistema permetrà agilitar molt l’entrada als vehicles, reduint les cues i les aglomeracions a l’interior i facilitant el manteniment de la distància de seguretat entre persones. Aquest fet suposa també una protecció per al conductor i una ajuda per a la seva feina.

En declaracions del director general de transports i mobilitat, David Saldoni: “Aquesta prova pilot de venda del bitllet senzill per aplicació mòbil en algunes línies de bus exprés és el primer gran pas per eliminar l’efectiu dels autobusos interurbans de la Generalitat, millorant la seguretat dels ciutadans i l’eficiència dels autobusos.”

“Aquest projecte, finançat per l’ATM, és un pas endavant en el procés de digitalització que la xarxa de transport públic està desenvolupant en el marc de la T-mobilitat. Fent més senzill i àgil l’adquisició de títols estem fent més àgil i còmode l’ús del transport públic”, ha assegurat Pere Torres, director general de l’ATM.