logo amtu

JornadesAMTU 002 Bus Granollers 150B MobiliCAT 003 Validaci targeta 150C Icona Cdibuix ok4 Mdul Premsa 150C

12 de juny de 2019

El director general de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Pere Calvet, ha estat reelegit, per un 96% dels vots, president de la Unió Internacional de Transport Públic (UITP) per l’Assemblea General que es va reunir diumenge, 9 de juny, a Estocolm (Suècia). L’Assemblea es va fer a l’inici de la cimera Global Public Transport Summit, que s’ha celebrat a la capital sueca des del 9 fins avui, 12 de juny, i on FGC hi ha estat present compartint espai amb Transports Metropolitans de Barcelona (TMB).  Pere Calvet xxss

En els 134 anys d’existència de la UITP, Pere Calvet és el seu president número 20. La UITP és una associació mundial, creada l’any 1885, que fomenta el transport públic. Actualment, representa més de 1.400 entitats i reuneix a tots els principals actors del transport públic amb més de 18.000 associats de 96 països que inclou tant operadors de transport, autoritats, instituts tècnics i d’investigació com al sector industrial i de serveis.   

La UITP a Catalunya

El vincle de les empreses i institucions catalanes amb la UITP ve de lluny, com ho demostra l’organització del congrés mundial de l’associació en dues ocasions, el 1926 i el 1967. Periòdicament se celebren a Catalunya activitats vinculades a la UITP. Aquest 2017 s’ha celebrat una trobada de l’observatori de metros automàtics i la propera tardor acollirà la reunió del Policy Board.

Alguns del principals operadors i organismes de transport de Catalunya són membres actius de la UITP. Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya es troba directament vinculat a diverses divisions (en particular la de ferrocarrils metropolitans, que fins ara ha presidit, i la de ferrocarrils regionals) i grups de treball, com la Comissió de Transport & Urban Life, a més de ser membre del Comitè executiu i del Comitè de Direcció.

Director general d’FGC des de 2011

Pere Calvet és enginyer de Camins, Canals i Ports i en el seu currículum estaquen els 25 d’anys d'experiència professional en el sector ferroviari. Des de l'any 2011 és director general d’FGC, on abans havia estat director de Projectes (1999-2008), cap de la Divisió d’Instal·lacions Fixes i adjunt al cap de la Divisió de Planejament i Estudis.

També ha estat director general tècnic d’Infraestructures Ferroviàries de Catalunya (Ifercat). A més, forma part de diferents organismes nacionals i internacionals de l'àmbit del transport com ara l'Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona (ATM). És membre de la junta directiva de l’Associació de Transport Urbans Col·lectius (ATUC) i president del Saló Smart Mobility de Fira de Barcelona. A nivell acadèmic, imparteix classes en programes de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers de Camins, Canals i Ports. Recentment, el Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports li ha concedit la Medalla al mèrit professional i la Medalla Ildefons Cerdà 2019 per la seva trajectòria professional. Des de l’any 2017 fins ara, ha estat president de la UITP i prèviament ho havia estat de la divisió de metros i vicepresident mundial.