logo amtu

JornadesAMTU 002 INFOTPU 000 MobiliCAT 003 Validacions TPU AMTU CONCURS-001 SalaPREMSA AMTU 003

17 de desembre de 2018

Barcelona és des del passat 12 de desembre, la seu de l'Institut Europeu de Mobilitat Urbana.

El European Institute of Innovation and Technology ( EIT) ha designat el consorci MOBILu - encapçalat per Barcelona i format per un partenariat amb 48 membres de 15 països-, perquè sigui l’encarregat de desenvolupar una de les seves comunitats d’ innovació ( Knowledge & Innova­tion Community, KIC), en concret la que se centrarà en la mobilitat urbana. L'Institut tindrà la seu, de moment,  al districte 22@ de Barcelona.

L’objectiu d’aquest projecte és buscar solucions a la mobilitat urbana i trobar nous usos als espais urbans a fi d’assegurar l’accessibilitat, la sostenibilitat i l’eficiència dels sistemes de transports. Alhora, es preveu que l’activitat desenvolupada per MOBILus permeti estimular i donar suport a l’activitat econòmica i investigadora al voltant de la mobilitat.

L'EIT, amb seu a Budapest, ha optat per la proposta presentada per aquesta plataforma en què, a més de Barcelona, hi ha integrades 12 ciutats més, 17 empreses i 18 universitats i centres d’investigació.Així doncs, la capital catalana acollirà fins al 2026 el quarter general d’aquest nou KIC i dirigirà la iniciativa, juntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la firma automobilís­tica Seat. El Centre de Tecnologia de l’Automoció de Galícia (CTAG) també forma part d'aquest projecte.

La plataforma d’innovació comptarà amb un finançament de fins a 1.600 milions d’euros: 400 de la Unió Europea i fins a 1.200 aportats pels socis. A més de la seu principal barcelonina, tindrà 4 subseus, a Copenhaguen, Praga, Munic i Helmond (Països Baixos).

En la seva primera reunió a Barcelona, la KIC s’ha marcat una sèrie de fites per al 2026, com ara l’augment de la mobilitat compartida, l’alliberament de més espai viari a les ciutats i la formació de 1.450 graduats.