logo amtu

JornadesAMTU 002 Bus Granollers 150B MobiliCAT 003 Validaci targeta 150C Icona Cdibuix ok4 Mdul Premsa 150C

12 de juliol de 2017

Badalona, Sant Boi de Llobregat, Sant Just Desvern, Castelldefels i Sant Cugat del Vallès seran les primeres ciutats, fora de Barcelona, on es posaran en marxa les primeres proves pilot de Zones de Baixes Emissions (ZBE) per restringir els vehicles més contaminants dins del casc urbà. Les restriccions al trànsit per problemes de contaminació es començaran a aplicar aquesta tardor. Tot i això, les mesures més estrictes no arribaran fins al 2020.                   Baixes emissions

Sant Cugat del Vallès i Sant Just Desvern són els municipis que tenen més avançat el pla per aplicar aquestes restriccions. En cas d’episodi de contaminació, al centre de Sant Cugat no hi podrien accedir els vehicles que no tinguin l’etiqueta ambiental de la DGT. A Sant Just Desvern es restringirà el pas de manera permanent, en alguns carrers de la ciutat, a tots els cotxes excepte els elèctrics.

Senyals de prohibició

Els senyals de trànsit que marcaran la prohibició detallaran les hores i els dies que s’aplicarà la mesura i, també, les excepcions: tots aquells vehicles que portin enganxat al vidre alguna de les etiquetes de la direcció general de Trànsit que es veuen a sota del senyal, és a dir, els que menys contaminen.

A partir de l'1 de desembre del 2017,en situació d'episodi de contaminació, no podran circular, de 7-20h ,en dies laborables, els turismes que no disposin d'etiqueta ambiental de la DGT. A partir de 1 de gener del 2020, aquestes condicions seran permanents i s'estendran a la resta de vehicles

Tot i això, encara que la senyalització serà comuna en tots els municipis on s’apliquin limitacions del trànsit contra la contaminació, serà cada ajuntament el que decidirà de quina manera ho posen en marxa i les condicions específiques.
Tot i que es parla de sancions per als que no tinguin les etiquetes normatives, també hi haurà altres vehicles que no caldrà que compleixin la mesura. La llista d’excepcions -encara no està tancada- inclourà, probablement i segons es va avançar ahir, els vehicles de transports, com camions o furgonetes, els taxis, les ambulàncies, els bombers o les motos, entre d’altres.

Municipis amb més de 100.000 habitants

La Generalitat de Catalunya també preveu aprovar una normativa que obligui tots els municipis de més de 100.000 habitants a limitar el trànsit dins del casc urbà.
De moment 17 municipis metropolitans de diferents dimensions, avançant-se a l’aplicació de qualsevol normativa, han acordat restringir el trànsit i reduir, així, la contaminació.
A Barcelona, a partir de l’1 de gener de 2020, les restriccions per als vehicles més contaminants seran permanents.