logo amtu

JornadesAMTU 002 Bus Granollers 150B MobiliCAT 003 Validaci targeta 150C Icona Cdibuix ok4 Mdul Premsa 150C

22 de març de 2017

El Govern de la Generalitat començarà a aplicar noves mesures per a millorar la seguretat en el transport amb autocar. Aquestes mesures sorgeixen d’una jornada de treball duta a terme en col·laboració amb el sector del transport, sindicats i associacions d’usuaris, arran de l’accident de Freginals, en què, ara fa un any, van morir 13 persones i 36 més van resultar ferides.

Les mesures que es plantegen giren al voltant de tres eixos d’actuació: vehicles i cinturó de seguretat; conductors i condicions de treball; i informació, contractació i drets i deures dels usuaris i n’hi ha de competència de la Generalitat, de l’Estat i de la Unió Europea. La flota la vehicles de transport per carretera que existeix actualment a Catalunya és de 5.500 vehicles i hi ha més de 400 empreses dedicades aquesta activitat.

Avenços tecnològics en seguretat

El Govern vol promoure que els vehicles de transport de viatgers per carretera incorporin els últims avenços tecnològics en matèria de seguretat, tant activa (aquells elements que donen més eficàcia i estabilitat al vehicle en marxa, per evitar que es produeixi l’accident) com passiva (minimitzen els danys si l’accident es produeix).

Entre aquests avenços, hi ha elements com l’alcolock (dispositiu que impedeix al vehicle arrencar si el conductor ha consumit alcohol), els elements de control i avís si els viatgers no duen el cinturó de seguretat cordat, els sistemes d’avís de canvi de carril involuntari, o els sistemes avançats de frenada d’emergència, per exemple.

En aquest sentit, el conseller Rull, que ha remarcat que les mesures són consensuades amb el sector, ha posat de relleu que “la tecnologia ens ajuda. Hi ha uns avenços tecnològics que hem de ser capaços d’incorporar, i, en alguns casos, obligatòriament”, com el cas de l’alcolock. Així, ha reclamat a l’Estat que transposi la directiva europea corresponent perquè “per llei, els vehicles haurien de tenir aquest mecanisme”.

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Jordi Jané, ha explicat que des del Servei Català de Trànsit es faran més campanyes per conscienciar sobre l’ús del cinturó de seguretat als autocars. “A l’autocar també s’ha de portar cinturó de seguretat, ens pot salvar la vida. Portar el cinturó de seguretat als autocars redueix un 75% les possibilitats de morir” ha destacat. Jané també ha tingut paraules de record pels familiars i amics de les víctimes i els ferits de l’accident de Freginals.

Les principals mesures que s’aplicaran per a la millora del transport amb autocar són:

Distintius de qualitat: s’implantarà en el marc de la llei de Transport de Viatgers de Catalunya que s’està redactant un sistema de distintius de qualitat per a classificar els vehicles a partir dels elements de seguretat de què disposin.

Criteri d’avaluació en noves concessions: s’introduirà com a criteri d’avaluació les millores tecnològiques en matèria de seguretat en els plecs dels concursos de noves concessions

Ús del cinturó: es desenvoluparan campanyes informatives per a promoure que els usuaris dels autocars duguin cordat el cinturó de seguretat, es repartiran fulletons amb instruccions específiques als conductors i un díptic trilingüe amb consells als viatgers. També s’incentivarà que els vehicles incorporin elements d’avís i control de l’ús efectiu del cinturó de seguretat per part dels usuaris.

Inspeccions específiques: s’incrementaran les inspeccions específiques sobre manipulació del tacògraf i altres elements de control, en el marc del Pla de Seguretat Viària i del Pla d’inspecció de transports.

 Instal·lació de l’alcolock: el Govern proposarà a l’Estat que transposi la directiva europea sobre dispositius antiarrencada en cas d’alcoholèmia.

Capacitació dels conductors: el Govern instarà l’Estat que estudiï la possibilitat d’incrementar la freqüència en la renovació del permís de conduir per als professionals, l’augment de les aptituds psicofísiques que s’exigeixen i la revisió del contingut i caràcter de les proves de control.

 Llista de passatgers: s’inclourà en la nova Llei de Transport de Viatgers de Catalunya la necessitat que les empreses organitzadores de viatges en autocar disposin d’una llista dels passatgers d’un trajecte, com succeeix actualment en els viatges en avió o vaixell, per facilitar les gestions en cas d’accident. El Govern vetllarà perquè aquesta mesura no vulneri la normativa sobre protecció de dades personals.

 Informació als usuaris: es revisaran els elements informatius que incorporen els vehicles destinats a informar els passatgers sobre les normes de seguretat i les instruccions a seguir en cas d’incidència.