logo amtu

JornadesAMTU 002 INFOTPU 000 MobiliCAT 003 Validacions TPU AMTU CONCURS-001 SalaPREMSA AMTU 003

Això representa gairebé 10 milions més respecte al 2015. La Generalitat preveu assolir els 1000 milions de viatgers de transport públic el 2020

20 de setembre de 2016

Durant els vuit primers mesos de l’any 2016, el sistema de transport públic de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona ha assolit la xifra rècord de 623,3 milions de viatges, gairebé 10 milions més que al mateix període de l’any anterior, el que suposa un increment d’usuaris de l’1’6%. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull ha valorat aquestes dades i ha atribuït aquestes xifres principalment a la sortida de la crisi, però també a “determinades apostes estratègiques fetes pel Govern, que han començat a tenir aquest retorn”.

Per modes de transport, l’increment més important es produeix a la xarxa d’autobusos interurbans que gestiona la Direcció General de Transports i Mobilitat (DGTM) (5,4%), que ha assolit, a més, un rècord de viatgers amb gairebé 22 milions de validacions. Aquest augment s’explica per la posada en servei de noves línies de bus ràpid durant aquest període i per l’augment de la demanda de les existents. En aquest sentit, Rull ha defensat l’impuls del Govern de la xarxa de bus exprés.cat, que “ha apostat per freqüència i temps de trajecte, oferint un transport molt competitiu respecte del transport privat”.

Pel que fa al metro, Rull ha atribuït a l’impacte de les vagues la disminució de viatgers que ha registrat en aquest període.

Rècord absolut de viatges
L’anàlisi comparatiu per anys posa de manifest el rècord absolut de viatges assolits en els primers vuit mesos de l’any. No només s’ha recuperat tota la pèrdua de viatgers generada per la crisi econòmica sinó que s’ha superat en 7 milions de viatges la xifra de 2008 i continua la tendència de major utilització del sistema de transport públic.

La següent gràfica mostra l’evolució de la demanda interanual, és a dir, des del tancament de l’any 2008 fins al període setembre 2015-agost 2016 (12 mesos), on es veu aquesta tendència creixent i que fa preveure que l’exercici 2016 es tancarà amb més de 950 milions de viatges.

Gràfic demanda del transport 2016

L’ús de la T-Mes i la T-Trimestre puja un 25,31%

La política tarifària realitzada per les administracions consorciades a l’ATM (Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i Àrea Metropolitana de Barcelona) ha potenciat la tarifació social per ampliar l'ús del transport públic entre els usuaris habituals i els col·lectius més necessitats. L’any 2016 es va rebaixar el preu dels abonaments de 2 a 6 zones, es va ampliar la targeta T-12 fins als 14 anys i es van congelar els preus de la resta de títols.

Com a conseqüència d’aquestes millores, ha incrementat l’ús dels títols integrats ATM i, en concret, és important l’augment dels abonaments T-Mes i T-Trimestre (25,31%) i dels títols socials integrats (T-12, T-Jove, etc), que han crescut un 10,21%.

Validacions targetes fins agost 2016