logo amtu

JornadesAMTU 002 INFOTPU 000 MobiliCAT 003 Validacions TPU AMTU CONCURS-001 SalaPREMSA AMTU 003

El conseller també ha anunciat l’adquisició de 15 nous trens per al Metro del Vallès de FGC

2 de setembre de 2016

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat que el proper 12 de setembre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, inaugurarà la nova línia a Sabadell (Vallès Occidental) i les noves estacions de Can Feu-Gràcia i Plaça Major, en una jornada de portes obertes. L’endemà, 13 de setembre, entraran plenament en servei les noves estacions i 1,5 quilòmetres de línia.

Les característiques de les noves estacions són les següents:

Estació Can Feu–Gràcia: Aquesta instal·lació, adaptada a persones amb la mobilitat reduïda, és resultat de la remodelació i soterrament de l’actual Sabadell Estació. Consta de 2 plantes soterrades: el vestíbul, amb més de 400 metres quadrats de superfície i la de les andanes, amb dues andanes i tres vies. Per a facilitar els moviments dels usuaris, hi ha escales fixes, mecàniques i tres ascensors. L’estació ha estat dissenyada per l’arquitecte David Viaplana.

Estació Plaça Major: Aquesta estació substituirà a la de Sabadell Rambla, situada a uns 250 metres de distància. També adaptada amb persones amb la mobilitat reduïda, compta amb tres plantes –vestíbul de prop de 800 metres quadrats de superfície, nivell intermedi per a dependències tècniques i el nivell inferior, amb una única andana central– i dues plantes d’aparcament sobre l’estació. L’estació té escales fixes i mecàniques i dos ascensors. Ha estat dissenyada pel mateix arquitecte que Can Feu - Gràcia.

El conseller també ha anunciat l’adquisició de 15 nous trens per al Metro del Vallès de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). La compra de nou material mòbil permetrà incrementar freqüències i donar resposta a l’augment de demanda que està experimentant la línia, accentuat amb el perllongament de Terrassa, en servei des de fa un any, i que es potenciarà amb el de Sabadell.


Les noves unitats, que s’han de fabricar, s’aniran incorporant al servei de Metro del Vallès a partir de 2019 i suposaran una inversió total d’uns 130 milions d’euros. El nou material permetrà reduir a la meitat la freqüència de pas entre Plaça Catalunya i Sabadell, en passar de 10 a 5 minuts. La freqüència entre Plaça Catalunya i Terrassa també serà de 5 minuts, quan actualment és de 7-8 minuts. La Generalitat, en aquest sentit, vol aplicar al servei d’FGC al Vallès “una filosofia de metro”, ha remarcat el conseller de Territori i Sostenibilitat.

Josep Rull també ha avançat que un dels trens de la línia es batejarà amb el nom del poeta i dramaturg sabadellenc Joan Oliver, Pere Quart, i estarà vinilat amb una imatge de l’escriptor i un fragment de les Corrandes d’exili.

Tot el perllongament, la primavera de 2017

La posada en servei de la prolongació de la línia a Sabadell culminarà la primavera de 2017, amb 3,7 quilòmetres de via i tres estacions més (Creu Alta, Plaça Espanya i Ca n’Oriac). En total, la prolongació del Metro del Vallès a Sabadell abasta 5,2 quilòmetres –4,4 dels quals, de nova línia– cinc estacions i unes cotxeres a Ca n’Oriac. Aquesta actuació suposa una inversió de 430 milions d’euros.