logo amtu

JornadesAMTU 002 INFOTPU 000 MobiliCAT 003 Validacions TPU AMTU CONCURS-001 SalaPREMSA AMTU 003

A partir del 5 d’agost el quadre horari s’adaptarà als temps reals de circulació de forma provisional i revisable fins que Ministeri de Foment repari l’enclavament de Mont-roig i posi en servei el Vandellós -Tarragona 

20 de juliol de 2016

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, acompanyat del delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, ha anunciat aquest dilluns a Tortosa (Baix Ebre) que a partir del 5 d’agost hi haurà uns nous horaris dels trens de l’R16 per millorar la fiabilitat d’aquesta línia, la més castigada de tota la xarxa de Rodalies i Regionals i on la puntualitat se situa en un 22,6%.

La proposta suposa incrementar el temps del trajecte vuit minuts de mitjana sobre els horaris ofertats actuals de manera que se solucionaran els retards sistemàtics que té aquesta línia i que l’última setmana han estat de 25 minuts de mitjana respecte l’horari oficial. La Generalitat ha acceptat aquesta modificació perquè el Ministeri de Foment s’ha compromès a realitzar les inversions que la línia necessita.

22,6% de puntualitat

La puntualitat a l’R16 el gener de 2014 era del 74% i a maig de 2016 ha caigut fins al 22,6%. Font ha explicat que les causes d’aquest deteriorament de la fiabilitat són diverses però les ha atribuït “especialment al deficient estat de la infraestructura”, a les limitacions temporals de velocitat i a l’existència d’un tram de via única. “I tot això agreujat per l’avaria a l’enclavament de Mont-roig del Camp”, ha dit.

Per ajustar al màxim el temps de trajecte a les condicions de la infraestructura el Departament de Territori i Sostenibilitat ha fet una reprogramació dels horaris a partir d’una primera proposta de l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif). “Hem agafat la proposta inicial, que comportava increments de fins a 22 minuts, i l’hem millorat amb un treball conjunt amb els tècnics de l’Adif i Renfe de manera que hem limitat l’impacte a uns vuit minuts de mitjana en el temps del recorregut”.

Certesa per als usuaris

Per a Font, amb aquests nou horaris es pretén aconseguir superar el 90% de fiabilitat d’aquesta línia “i que l’usuari tingui la certesa de quan surt i quan arriba a la seva destinació”, ha dit Font. “Tot això ho fem amb una condició —ha puntualitzat— que és el compromís del Ministeri de Foment de realitzar les obres necessàries per redreçar aquesta situació i aconseguir uns temps competitius a l’R16”.

Aquestes obres són, d’una banda, la finalització, al setembre, dels treballs per eliminar una limitació temporal de velocitat que hi ha a l’entrada a Barcelona, concretament entre Sants i l’Estació de França; en segon lloc, el nou enclavament de Mont-roig, previst per a l’octubre; i, finalment, la posada en servei del tram de via doble entre Vandellós i Tarragona, “que ens permetrà recuperar els temps de viatge i tenir uns horaris competitius”, ha explicat el secretari d’Infraestructures. Per tant, el Departament de Territori i Sostenibilitat farà un seguiment acurat del grau de compliment dels nous horaris que es revisaran quan vagin finalitzant aquestes actuacions.

Més trens

La revisió dels horaris de l’R16 va acompanyada de la inclusió d’un nou servei. Es tracta d’incorporar un últim tren que sortirà des de Tortosa a les 20:48 hores i arribarà a l’Estació de França a les 23:30 hores. Aquest nou servei, reivindicat pel territori, s’aconsegueix allargant un tren que només circula a l’estiu des de Salou (Tarragonès) i que a partir del 4 de setembre ja farà el recorregut des de Tortosa fins a Barcelona durant tot l’any.

Font ha recordat també el compromís fet públic divendres pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, que vuit trens Euromed (quatre per sentit) faran parada a l’estació de l’Aldea a partir de l’1 de novembre. El preu d’aquests serveis serà el de Regionals i es mantindran fins que no es posi en servei el nou corredor ferroviari entre Vandellós i Tarragona.