logo amtu

JornadesAMTU 002 Bus Granollers 150B MobiliCAT 003 Validaci targeta 150C Icona Cdibuix ok4 Mdul Premsa 150C

L’AMTU ha participat com a col·laborador d’aquesta jornada, on s’han posat a prova les maniobres de rescat i l’operativitat de tot el personal d’emergències implicat en un accident amb múltiples víctimes

Barcelona, 2 de maig de 2016

Un total de 150 persones, entre figurants i operatius de Bombers de la Generalitat i Bombers de l’Ajuntament de Barcelona, personal de la Creu Roja, el SEM, els Mossos d’Esquadra, la Policia Local i professionals de l’àmbit hospitalari i del sector de l’automoció, han participat en aquesta jornada, que ha tingut lloc el passat 29 d’abril al Campus Moltor de Castellolí. L’AMTU ha col·laborat en l’organització de la jornad, facilitant la participació d’empreses del sector d’autobusos.

Un accident de múltiples víctimes (AMV) implica la mobilització d’un dispositiu d’intervenció molt ampli. En el cas d’un accident d’autobús la complexitat no rau sols en el nombre de persones afectades sinó també en les dificultats que suposa la excarceració de les víctimes al tractar-se d’un habitacle de gran volum, i on les eines d’intervenció treballen al límit de la seva capacitat.

En aquest sentit, els participants han treballat diferents aspectes relacionats amb les tasques operatives que requereix un accident de trànsit amb múltiples víctimes, com ara l’estabilització i l’elevació posterior del vehicle sinistrat, la gestió de l’espai interior, per facilitar el treball dels equips en el salvament de les víctimes; les maniobres amb les eines de tall, el rescat en alçada i la manipulació de ferits, entre d’altres.

Jornada Bombers 2

A la tarda, a partir de les 15.00 hores, s’ha realitzat un exercici pràctic amb un autocar accidentat com a escenari simulat on hi havia 45 figurants. En l’exercici, els equips d’emergències han hagut de rescatar els ocupants de l’interior de l’autocar, donant-los assistència sanitària, i evacuar-los a zona segura per ser valorats pels serveis sanitaris. En el balanç final d’afectats hi ha hagut dues víctimes mortals, 8 ferits molt greus, 6 ferits menys greus i 17 ferits lleus. Els considerats ferits més greus, han estat evacuats a les instal·lacions de 4DHealth d’Igualada, des d’on s’han retransmès en directe les tasques d’atenció als ferits per als participants de la jornada, ubicats a Campus Motor.

Amb aquesta jornada, s’han posat a prova les maniobres de rescat i l’operativitat de tot el personal d’emergències implicat en un accident amb múltiples víctimes, amb l’objectiu de millorar i ampliar els coneixements en aquest tipus d’intervencions. La sessió ha comptat amb la col·laboració d’AUTOREC, que ha posat a disposició dels Bombers el vehicle amb què s’ha treballat; Transports Municipals de Barcelona, que ha facilitat els 2 autobusos d’on s’ha fet l’excarceració de les víctimes, i la Fundació RACC, que ha possibilitat el trasllat dels autobusos fins a les instal·lacions de Campus Motor.

Un cop finalitzat l'exercici de la tarda, a les mateixes instal·lacions del Campus Motor, els assistents han realitzat un brifing per tal d'avaluar la jornada, on també ha assistit el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Juli Gendrau, acompanyat del subdirector general operatiu dels Bombers de la Generalitat, Albert Vilanova, i del cap de la Regió d’Emergències Metropolitana Sud, Joan Rovira.