logo amtu

JornadesAMTU 002 Bus Granollers 150B MobiliCAT 003 Validaci targeta 150C Icona Cdibuix ok4 Mdul Premsa 150C

La xarxa d’autobusos de Sabadell incorporarà abans de la primavera dos nous autobusos híbrids a la seva flota, on actualment tots els vehicles són dièsel, segons informa Transports Urbans de Sabadell (TUS). Tot i això, l'Ajuntament apunta que ara per ara s'incorporarà únicament un d'hibrid i dos nous models dièsel.

Es tracta d’uns models que ja s’han provat a la ciutat en línies com les 1, 2 i 3 i les 4 i 44, passant els nivells d’exigències que presenta, per exemple, la pujada al barri de Torre-romeu. Segons informa NacióSabadell, els nous models híbrids d’autobusos que s'han testat són de la marca Vectia, compten amb la mida estàndard, amb 12 metres de llargada, 24 seients i capacitat per a 100 persones.

Els nous models compten amb un motor elèctric i un altre de combustió, el dièsel funciona d’entrada i quan es van carregant els ultracondensadors en funció de les frenades que es fan es carrega l’elèctric i es posa en marxa.

L'aprovació per ple municipal de la incorporació del nou model d’autobús es podria fer entre finals de febrer i principis de març. L’objectiu és substituir de manera progressiva els models antics per aquests de nous, molt més respectuosos amb el medi ambient i que suposen un consum un 30% inferior al dels busos actuals.

 

Creix el nombre d'usuaris

usuaris TUSLa xifra total d’usuaris d’autobusos a la ciutat de Sabadell va créixer el 2015 per primer cop des de 2009. Concretament, un total de 12.663.069 persones van fer servir l’autobús l’any passat, fet que suposa un augment en 244.119 persones respecte el 2014 (un 1,97% més).

Les dades, que s’han presentat aquest migdia, demostren la millora del comportament des de l’enduriment de la crisi, moment en què molts ciutadans van perdre la feina i van deixar de desplaçar-se en bus per anar a treballar.

Les xifres indiquen que els dies feiners concentren el màxim nombre de viatgers, amb una mitjana diària de 44.860 usuaris, el 1,63% més que el 2014. Els dissabtes fan servir l’autobús una mitjana de 18.729, una xifra que als festius és de 8.432 usuaris. El nombre de viatgers creix, doncs, tots els dies de la setmana.

Pel que fa a les línies, la major demanda es concentra a les que fan el recorregut per l’eix central de la ciutat, línies 1, 2 i 3, seguides per les línies 5‐55 i 4‐44, cosa que confirma el bon funcionament dels eixos de transport, aspecte principal de la xarxa de Sabadell. Percentualment, el creixement més significatiu es detecta a la línia 55, seguit per la línia 80 i la línia 8. Aquestes darreres es configuren com a oferta de servei en paral∙lel a l'eix central.

Respecte als títols de transport, durant el 2015 continua la tendència dels usuaris a utilitzar abonaments (T10 o mensual) o títols d'abonaments integrats de l'ATM, desplaçant el bitllet senzill, cosa que representa una fidelització al servei de transport públic.