logo amtu

JornadesAMTU 002 INFOTPU 000 MobiliCAT 003 Validacions TPU AMTU CONCURS-001 SalaPREMSA AMTU 003

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va posar en marxa el passat 10 de febrero els punts de recàrrega per a vehicles elèctrics que s’han instal·lat a l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) de Volpelleres, a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental). S’ha col·locat un aparell amb dos endolls per a dues places d’aparcament. Les parades de Martorell Enllaç, Sant Cugat i Sant Quirze també disposen d’aquests punts d’abastament. En els propers mesos, se n’acabaran d’instal·lar a la d’Igualada (línia Llobregat-Anoia).

 

Segons el conseller Rull, "aquest projecte dóna coherència a les prioritats d'aquest govern. El nostre compromís pel canvi climàtic és inequívoc i per això la primera llei que hem portat al Parlament està centrada en aquesta qüestió”. “Apostem pel transport públic, per això obrim aquest divendres 20 nous quilòmetres de metro de la L9, i apostem per la intermodalitat i el vehicle elèctric, com hem fet a Sant Cugat”, va afegir el conceller.

A l’acte ha assistit l’alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa; la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i el director d’FGC Operadora, Oriol Juncadella. Els punts de recàrrega permeten als usuaris del tren deixar connectat el vehicle elèctric a la zona de recàrrega de les estacions, mitjançant el sistema de targetes RFID LIVE, que és fàcil, intuïtiu i gratuït.

 

El projecte pilot

La instal·lació és fruit de l’acord de col·laboració, signat el març de 2015, entre el Departament de Territori i Sostenibilitat; Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya; el Clúster d’Eficiència Energètica (CEEC); el Clúster Railgrup; l’associació catalana promotora del vehicle elèctric Volt-Tour i les empreses Simon, ImesAPI i Empark per tal de realitzar un projecte pilot d’instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics a diversos aparcaments de les estacions de FGC per facilitar l’intercanvi modal. El projecte, que té un cost de 35.500 euros, pretén potenciar la intermodalitat, a través de la col·laboració entre les institucions públiques i el sector privat, tant de l’àmbit empresarial com associatiu, fomentant una mobilitat més sostenible.

Els punts de recàrrega enviaran informació en temps real per a conèixer l’estat de funcionament i disponibilitat de la recàrrega i serà consultable des del visor d’estacions de l’Institut Català d’Energia. Aquest mòdul de comunicació ha estat impulsat per l’Institut Català d’Energia en col·laboració amb Simon.

L’acord, que parteix de la iniciativa EV-Friendly de l’Associació Volt-Tour, vol potenciar aspectes innovadors com ara la millor tecnologia disponible en punts de recàrrega públics. També busca potenciar el canvi modal entre el vehicle privat elèctric i el transport públic elèctric i facilitar la implicació sectorial d’empreses privades. A més, promou la recerca de nous espais de mercat i de negoci en el sector ambiental. La iniciativa neix amb la voluntat d’ampliar-se a  diferents punts del territori.