logo amtu

JornadesAMTU 002 Bus Granollers 150B MobiliCAT 003 Validaci targeta 150C Icona Cdibuix ok4 Mdul Premsa 150C

El passat 19 d’octubre es va constituir la Taula de la Qualitat de l’Aire de la conurbació de Barcelona, un òrgan de participació social, liderat pel Govern de Catalunya, que neix com un espai territorial d’informació, participació i consulta en l’àmbit de la contaminació atmosfèrica per compartir i posar en comú les accions de totes les parts representades.

Hi formen part les institucions, administracions i entitats ciutadanes que, pels seus coneixements tècnics, per la naturalesa de la seva activitat o per l’interès general en la qualitat de l’aire, poden considerar-se afectades. Hi han participat, entre d’altres, representants de la Generalitat, dels ajuntaments metropolitans amb més de 100.000 habitants, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Autoritat Portuària de Barcelona, l’Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona, l’Aeroport de Barcelona, el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, organitzacions i centres de recerca.

El Govern va aprovar la tardor passada el Pla d'actuació per a la millora de la qualitat de l’aire, horitzó 2020 (PAMQA) amb l’objectiu assolir els nivells de qualitat de l’aire per a les partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) i el diòxid de nitrogen (NO2) als nivells que determina la legislació europea. La governança del PAMQA va preveure la participació de totes les administracions implicades en la seva execució, amb la possibilitat d’introduir-hi millores i noves mesures. És per això que ara ha obert les portes als agents socials que s’hi poden veure afectats.

Entre els municipis que s’han declarat zones de protecció especial de l’ambient atmosfèric s’hi inclouen diversos municipis associats a l’AMTU, com Barberà del Vallès, Castellbiscal, Cerdanyola, El Papiol, Granollers, Martorell, Molins de Rei, Mollet, Montmeló, Montornès, Pallejà, Parets del Vallès, Ripollet, Sabadell, Sant Cugat, Sant Fost de Campsentelles, Sant Quirze, Sant Vicenç dels Horts, Santa Perpètua de Mogoda i Terrassa.