logo amtu

JornadesAMTU 002 INFOTPU 000 MobiliCAT 003 Validacions TPU AMTU CONCURS-001 SalaPREMSA AMTU 003

L’Smart City Expo World Congress (SCEWC) celebrada a Fira de Barcelona del 18 al 20 de novembre, va congregar més de 50 alcaldes, 41 delegacions internacionals i 400 ponents que van abordar els principals reptes de futur de les ciutats combinant disciplines com la mobilitat, la tecnologia, l'eficiència energètica, el medi ambient, la gestió demogràfica, l'urbanisme i l'economia del coneixement. Entre els participants s’hi van comptar diversos municipis AMTU.

La consolidació del congrés, que va rebre més de 10.00 visitants, com el principal esdeveniment internacional sobre ciutats intel·ligents, ha comportat que ciutats dels cinc continents hagin organitzat delegacions oficials per visitar el saló a la recerca de solucions per a les seves ciutats i per a compartir coneixements. Entre elles destaquen les delegacions de països emergents com Brasil, Xina, Costa d'Ivori, Índia, Indonèsia o Malàisia amb grans reptes en urbanització i les d'altres com Alemanya, Argentina, Àustria, Corea del Sud, Dinamarca, Estats Units, Holanda, Israel, Japó i el Regne Unit.

La Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament d’Empresa i Ocupació i el de Territori i Sostenibilitat, va ser present en un espai amb petits estands per a les empreses i centres tecnològics; una zona d’exposició per a projectes, serveis i agències de la Generalitat; un espai per a presentacions públiques i una zona de reunions interna. La Generalitat va aprofitar el marc del congrés per presentar l’Estratègia Smart de Catalunya (SmartCAT), la línia d’actuació aprovada per estendre el concepte d’smart city a escala del que la Comissió Europea anomena smart region i desplegar un programa que integri i coordini les iniciatives locals i supralocals, doni suport a les empreses i impulsi iniciatives smart en clau de país.

Per part dels municipis associats a l’AMTU, hi van tenir presència:

Sant Cugat del Vallès:

En el seu estand van donar a conèixer projectes locals de gestió intel·ligent al servei de la millora de la qualitat de vida. D’una banda, el Library Living Lab, a la Biblioteca de Volpalleres Miquel Batllori, un projecte que suposarà la participació de l’usuari en el procés d’innovació i recerca que duran a terme els investigadors en el camp de la cultura i el coneixement.

Per altra banda, Sant Cugat serà la primera ciutat de l’estat amb una APP específica per a Google Glass. Juntament amb l’empresa catalana Soft For You s’està desenvolupant la primera aplicació de ciutat per a Google Glass destinada a potenciar l’experiència ciutadana i turística dels futurs usuaris de les ulleres de Google. A l’estand els visitants van poder provar les ulleres de manera gratuïta.

El darrer dels projectes presents a l’estand va ser Cugat.cat, el primer mitjà local del país en disposar d’una aplicació per a Smart TV. L’objectiu de l’aplicació és ampliar els canals per fer arribar informació i continguts audiovisuals de Cugat.cat.  

Mataró

L’Ajuntament de Mataró és pioner en la implantació d’un canal de missatgeria instantània per relacionar-se amb els ciutadans a través dels smartphones. Aquest servei ofereix la possibilitat als usuaris d’obtenir informació, presentar queixes/suggeriments i fins i tot realitzar alguns tràmits (volant de padró, targeta de la deixalleria, recollida de trastos vells o cita prèvia...).

Es va presentar en una ponència de la categoria d’ “Smart Society” i, a més a més, formava part de l’estand que la Diputació de Barcelona tenia dins el recinte firal.

Rubí

La Diputació de Barcelona va convidar l’Ajuntament de Rubí a formar part del seu estand i a oferir una ponència sobre el projecte Rubí Brilla, impulsat pel consistori per promoure l’eficiència energètica i les energies renovables, i que és un exemple de bona pràctica en l’àmbit de les ciutats intel·ligents.  

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) va explicar en dues ponències els projectes que ha dut a terme en col·laboració amb Rubí Brilla: un primer estudi per detectar fuites de calor a les naus industrials i un segon que avalua el potencial fotovoltaic de les zones industrials. A més, l’empresa Enerbyte Smart Energy Solutions SL, encarregada de crear l’aplicació multiplataforma de la Comunitat Rubí Brilla, va presentar la seva experiència amb aquest projecte, que tot just s’ha començat a implantar a Caldes de Montbui a iniciativa de la companyia Electra Caldense.

D’altres municipis catalans que també varen col·laborar al Congrés varen ser: Amposta, Artà, Artesa de Segre, Badalona, Barcelona, Begues, Berga, Cambrils, Castelldefels, Cerdanyola Del Vallès, Cornellà De Llobregat, Esplugues de Llobregat, Figueres, Gavà, Girona, Granollers, L'Hospitalet de Llobregat, Lliçà d'Amunt, Malgrat de Mar, Manresa, Mataró, Mollet del Vallès, Reus, Sabadell, Sant Adrià del Besós, Sant Climent de Llobregat, Sant Esteve Sesrovires, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern, Santpedor, Sitges, Tarragona, Terrassa, Vic i Viladecans.

Altres presentacions i ponències interessants

A la sessió “New developments on the internet of things”: 5 empreses van presentar diferents mesures adoptades per tal de fer més “smart” les seves empreses a través d’aplicacions creades i van recalcar la importància de l’open data i l’aprofitament del mateix software per diferents empreses (situats a les ciutats, com per exemple càmeres, sensors, etc) per no duplicar-los i per abaratir costos a les empreses.

A la sessió “The Internet of Things in Smart Cities”:  Es va presentar un estudi realitzat pel COIT (Col·legi oficial d’Enginyers de Telecomunicacions) de Madrid que va analitzar 8 exemples de ciutats “Smart” (entre les que trobàvem 3 d’espanyoles: Santander, Màlaga i Tarragona) i del que va resultar que les ciutats amb millor tecnologia eren Shangai, varies ciutats de Japó, Amsterdam i Santander. A més a més, empreses com Telefònica i NEC (recollida de residus) van explicar les novetats tecnològiques que estan desenvolupant

 A la sessió plenària: “IC Technologies dor Social Development “ dins la categoria de “Smart Society”. 6 ponents de diferents ciutats com Chile, New York, França i Portugal, entre d’altres, van presentar diverses vies d’interacció entre la població i la pròpia ciutat per tal de fer possible un desenvolupament social i urbà el més democràtic possible.

 A la sessió ““City to city collaboration: sharing knowledge, code and standards”: es va recalcar per varis ponents que ciutats pioneres estan unint forces i dades per tal de donar millor serveis als seus habitants. Si es comparteixen dades entre ciutats i barris i es creen aplicacions comunes per als seus habitants, es dona un millor servei als usuaris i a canvi, les empreses, augmenten considerablement els seus clients potencials.

A la sessió: “Innovation cities”: Varies ciutats del món estan apostant per noves propostes i estratègies per reforçar l’economia i els sectors digital i de medi ambient. Es presentaren propostes innovadores de les ciutats de Peterborough, Dubai, Milà, Toronto i Tel Aviv.