logo amtu

JornadesAMTU 002 INFOTPU 000 MobiliCAT 003 Validacions TPU AMTU CONCURS-001 SalaPREMSA AMTU 003

La ciutat de Grenoble, a França, posarà en marxa a l'octubre el nou programa de vehicles compartits 'Citélib by Ha:mo'. En connexió amb la infraestructura informàtica del sistema de transport públic, 'Citélib by Ha:mo' complementarà a Citélib, el servei actual de vehicles compartits de Grenoble, i permetrà als usuaris recollir un dels 70 nous petits vehicles elèctrics en un punt i deixar-lo en un altre.


Aquest nou programa ha permès incorporar 70 vehicles elèctrics ultracompactes Toyota i-Road i Toyota COMS, i al voltant de 30 estacions de càrrega desenvolupades i gestionades per Sodetrel, filial d'EDF, durant un període de tres anys.


Amb aquest servei es vol fomentar la interconnexió entre els diferents modes de transport públic (tramvia, autobús, tren) i una nova classe de mobilitat personal, basada en vehicles compactes que no ocupen tant espai com un vehicle normal. L'objectiu és que es puguin fer amb cotxe els primers o últims quilòmetres del viatge, i per tant oferir més flexibilitat i estalvi de temps, a més de reduir la congestió de trànsit i millorar la qualitat de l'aire en els centres urbans.


El servei funcionarà de la següent manera: fas un viatge, per exemple en tramvia, i necessites un altre vehicle per finalitzar el desplaçament. Per utilitzar 'Citélib by Ha:mo', només cal treure el telèfon intel·ligent durant el viatge. Amb una aplicació, pots visualitzar els i-Road disponibles a la parada. Amb només uns clics, pots fer una reserva i pagar. A més, mitjançant una altra aplicació, pots veure l'estat del trànsit i el transport públic abans de baixar, per poder planificar l'itinerari. En baixar del tramvia, només cal passar el telèfon per l'estació de càrrega per desbloquejar un i-Road.