logo amtu

JornadesAMTU 002 INFOTPU 000 MobiliCAT 003 Validacions TPU AMTU CONCURS-001 SalaPREMSA AMTU 003

El servei de bus exprés.cat farà el trajecte Corbera-Barcelona a partir del proper 10 de juny. Així ho ha anunciat el director general de Transport i Mobilitat, Pere Padrosa, en una roda de premsa celebrada dimarts, dia 3. 

La Generalitat de Catalunya ha fet una aposta decidida pel bus exprés com a mode de transport públic eficient i competitiu per connectar de manera ràpida, sostenible i econòmica els principals pols de mobilitat del territori que concentren una major demanda de desplaçaments.

La línia e8:Barcelona-Corbera, operada per Autocorb, és la desena que s'implanta a Catalunya (la vuitena a la demarcació de Barcelona). Farà el recorregut entre Corbera i Barcelona amb parada també a la Palma de Cervelló, Quatre Camins i Molins de Rei, circulant per la B-23. Les noves expedicions de l'exprés.cat sumades a les que ja té actualment el corredor permetran als ciutadans d'aquestes poblacions disposar d'una oferta total de 77 serveis diaris, el que suposa un 20% d'increment respecte de l'oferta actual. La demanda del corredor Corbera-Barcelona l'any 2010 va ser de 550.612 viatgers, amb una ocupació mitjana per expedició de 28,6 viatgers.

La posada en servei d'aquest bus exprés potenciarà la intermodalitat. Així, hi haurà connexions amb serveis de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya a Quatre Camins; amb Rodalies de Catalunya a Molins de Rei; i amb transport urbà, metro, tramvia, altres autobusos interurbans i Bicing a Barcelona.

Amb la posada en marxa de la nova línia e8:Corbera - Barcelona, s'ha reorganitzat també el servei Corbera - Molins de Rei i Corbera - Hospital Comarcal Moisès Brogi, de manera que es millora l'oferta de Molins de Rei els caps de setmana, ja que aquesta ciutat actua com a pol d'atracció per a gestions i compres.

D'altra banda, a finals de juny està previst que comencin unes obres (que duraran tot l'estiu) de millora de la carretera BV-2421 a l'alçada del municipi de la Palma de Cervelló. Aquests treballs poden afectar considerablement el temps de recorregut i la regularitat de la línia de bus Corbera - Barcelona. Per aquest motiu, la posada en servei de la nova línia e8 a partir del 10 de juny pot ajudar també a minimitzar les possibles afectacions d'aquesta obra.

La xarxa exprés.cat
El Departament de Territori i Sostenibilitat està desplegant de manera progressiva des de l'octubre de 2012 les línies de bus ràpid. Aquest tipus de xarxa, que ja funciona a altres ciutats com París, Istambul, Hamburg o Nantes, presenta un conjunt d'avantatges respecte les línies convencionals, com ara una reducció notable del temps del trajecte del recorregut, atès que els vehicles assoleixen velocitats comercials més competitives.

La xarxa de bus exprés estarà formada per 40 línies interurbanes que són les que concentren una major demanda de viatgers. Concretament transporten anualment 21,32 milions de passatgers, la qual cosa suposa el 40% de la demanda total, amb ocupacions mitjanes de 30 viatgers/expedició.

A la demarcació de Barcelona ja funcionen l'e1:Barcelona-Sabadell; e2:Barcelona-Terrassa; e:3Barcelona-Cerdanyola; e:4Barcelona-Ripollet; e5:Barcelona-Igualada; e6:Vilafranca-Barcelona e7:Barcelona-Vall del Tenes. Aquestes set han transportat més d'1,7 milions de viatgers durant l'últim any. També estan en funcionament dues fora de l'àmbit de Barcelona. Concretament la que connecta Tarragona amb El Vendrell i Tarragona amb Valls, operatives des d'aquest març i abril, respectivament.

El creixement de la demanda de les línies de bus exprés des de la seva posada en marxa és important. Així, al corredor de Cerdanyola-UAB l'increment ha estat d'un 17% en l'últim any; al de Ripollet d'un 23%, amb un grau de satisfacció dels usuaris de 9,1 punts sobre 10; el corredor sencer d'Igualada ha crescut un 4% i la línia exprés de la Vall del Tenes un 31%. per posar alguns exemples. La valoració dels usuaris de les línies exprés.cat és superior al 8.