logo amtu

JornadesAMTU 002 INFOTPU 000 MobiliCAT 003 Validacions TPU AMTU CONCURS-001 SalaPREMSA AMTU 003

La ciutat polonesa de Zory ha posat aquest mes de maig en funcionament un servei de transport públic gratuït. L'objectiu és el d'intentar convèncer un major nombre de ciutadans perquè deixin de fer servir el cotxe diàriament.

Zory, situada a la regió polonesa de Silesia, té una població de 61.000 persones. En els darrers temps, el nombre d'usuaris de l'autobús urbà havia anat reduït. L'Ajuntament ha decidit fer un esforç per tornar a potenciar l'ús d'aquest servei públic i per això ha decidit oferir-lo de forma gratuïta a partir d'aquest mes de maig. Un altre dels objectius és el de facilitar l'acostament a les activitats educatives, culturals i de lleure que es fan al municipi.

El transport públic gratuït no és, actualment, una opció vàlida per a grans ciutats, però si que ho poden gestionar municipis de la mida de Zory. Amb la gratuïtat dels viatges en bus es calcula que augmentarà el pressupost del transport de 2.4 a 3.3 milions de zlotys per any (de 757.000 a 785.000 euros). A més, la ciutat preveu instal·lar noves parades i reestructurar les rutes de l'autobús a la mateixa ciutat i a municipis dels entorns.