logo amtu

JornadesAMTU 002 Bus Granollers 150B MobiliCAT 003 Validaci targeta 150C Icona Cdibuix ok4 Mdul Premsa 150C

Mataró Bus col·labora amb el projecte "Mataró, ciutat de valors", que està duent a terme l'Ajuntament de Mataró. 

Des del mes de gener i durant tot el 2014 s'anunciarà a través del panell lluminós frontal de tots els autobusos el valor entorn del qual reflexiona la ciutat. Cada mes es canviarà el rètol perquè els ciutadans estiguin informats del valor escollit. Els valors que es treballaran són:

Gener / El compromís

Comprometre's vol dir prendre part de la realitat, implicar-s'hi, mirar de canviar les estructures negatives del món en què vivim i transformar-lo positivament.

Febrer / L'alteritat

L'alteritat és passar del Jo al Nosaltres. Els altres no són un destorb, sinó un valor en si mateix. Els altres, la restat de la col·lectivitat, influeixen en la nostra pròpia vida i ens obren un gran món de possibilitats.

Març / L'esforç

Avui tothom reclama resultats immediats: acció-reacció. Però els resultats, en l'àmbit personal i professional, arriben després d'inversió de temps, dedicació, perseverança... Una societat que no s'esforça no avança.

Abril / La justícia

La justícia permet la vida de la persona en la seva més alta dignitat. És una eina d'ordenar l'existència quan la persona entra en relació amb el món i amb altres persones. Sense justícia no hi ha comunitat, no hi ha possibilitat d'igualtat, pau, convivència...

Maig / La sostenibilitat

Encara que sovint s'ha relacionat aquesta paraula amb l'ecologia, la sostenibilitat és un concepte més ampli: créixer en mesura. Per exemple, podem parlar d'economia sostenible, aquella que no mira el lucre com a causa final i té en compte el desgast que comporta.

Juny / La cooperació

La cooperació, especialment en temps de pocs recursos, no és només un valor a potenciar en l'àmbit econòmic sinó també en altres sectors com el social o el cultural. Per exemple, és positiva la cooperació entre entitats, entre persones o entre societat i administració.

Juliol / El civisme

Ser ciutadà és una categoria ètica. La civilitat és el contrari de la barbàrie. Les persones civilitzades dialoguen, pacten, arriben a acords i respecten la dignitat dels altres. També és civilista la persona que respecta l'espai que comparteix amb altres.

Agost / L'acollida

Mataró és una ciutat amb un índex alt de ciutadans arribats d'altres països, però també, cada vegada més, pretén ser una ciutat amb una oferta turística atractiva. L'acollida és un gest que dóna qualitat humana a una societat, però també demana superar perjudicis i tòpics.

Setembre / La identitat

L'individu es construeix la seva pròpia personalitat però també neix amb un ADN i una història que el precedeix. La identitat d'una persona la forma el seu nom, el gènere, la nacionalitat... Elements que cal conèixer, respectar i, en alguns casos, reivindicar.

Octubre / L'experiència

Normalment associem l'experiència a la maduresa o a l'edat, però no tothom sap capitalitzar l'experiència i transformar-la en coneixements útils. Aquest és realment el valor. Coneixements que es poden transmetre a noves generacions.

Novembre / La iniciativa i la creativitat

Comença un nou curs, bon moment per parlar del valor de la iniciativa. La iniciativa es defineix com l'acció d'avançar-se als altres en la paraula o en l'acció. Un valor també absolutament necessari en aquest moment de crisi econòmica.

Desembre / La il·lusió

Qui somia alt, vola alt. La il·lusió, si té certa proporcionalitat de realisme, ens ajuda a avançar, ens manté vius i ens ajuda a emprendre i a actuar. Però perquè la il·lusió no esdevingui fracàs no es pot desvincular d'altres termes com l'esforç, el treball i el compromís.