logo amtu

JornadesAMTU 002 Bus Granollers 150B MobiliCAT 003 Validaci targeta 150C Icona Cdibuix ok4 Mdul Premsa 150C

Un dels reptes del bus a peu és aconseguir tant nens participants com voluntaris, per això l'aplicació també permet iniciar campanyes de difusió entre la comunitat del centre educatiu.

Són molts els ajuntaments que en els darrers anys estan impulsant projectes de camins escolars als centres educatius dels seus municipis. Els camins escolars són projectes molt transversals que treballen en àmbits com la seguretat viària, l'urbanisme, la mobilitat sostenible i l'educació.

Els camins escolars també són projectes que, a diferència d'altres plans i estudis de mobilitat, requereixen de la participació i la implicació de tota la comunitat educativa, tant de l'alumnat, professorat i famílies.

Dins de les actuacions que s'acostumen a impulsar en el marc dels camins escolars hi trobem els anomenats "bus a peu", terme traduït del concepte original en anglès walking bus i que també s'anomena pedibus.

El bus a peu consisteix en l'organització d'un grup de nens acompanyats per alguns adults que permeten portar els nens a l'escola a peu o en bicicleta de manera segura.

Normalment els busos a peu s'organitzen en base al voluntariat d'alguns pares i mares que s'encarreguen d'organitzar el grup i anar recollint els infants que s'afegeixen al bus a peu a través d'un itinerari prefixat.

En certa manera es tracta d'una activitat amb una certa complexitat ja que cal una bona coordinació entre tots els pares i mares voluntaris per tal de repartir-se els dies i horaris en que han de participar al bus a peu. També cal una bona organització per tal de complir uns horaris i recorreguts prefixats. A més a més no cal oblidar que els pares que deixen els seus nens al bus a peu també agraeixen saber si els seus fills ha arribat sense problemes a l'escola.

Per tal de donar resposta a aquesta complexitat, un grup de persones vinculades a un camí escolar de Córdoba van decidir impulsar una iniciativa anomenada Trazeo, per tal de desenvoulpar una aplicació per a telèfons mòbils que facilités totes aquestes tasques de gestió del bus a peu a més que contribuís a dotar de qualitat el servei i a fomentar-ne la difusió entre la comunitat educativa.

 

Que fa l'aplicació Trazeo?

L'aplicació creada per l'equip de Trazeo permet als participants d'un bus a peu dur a terme les següents tasques:

Organitzar el grup de voluntaris (pares, mares, professorat, voluntariat) que participa en un bus a peu com a supervisors

Organitzar el grup de participants d'un itinerari concret del bus a peu per tal de facilitar la gestió de la recollida dels infants.

Tenir localitzat en temps real la posició del grup de tal manera es pot saber en quin moment arribarà a la parada on es recolliran els fills d'una família en concret.

Incorporar nens al bus a peu. Això es fa mitjançant una targeta que té cada nen participant al bus a peu i que conté un codi QR que el voluntari encarregat del grup s'encarrega d'escanejar en el moment de recollir els nens.

Crear campanyes de promoció dirigides a altres famílies per tal de sumar-se al bus a peu i a participar-hi com a voluntari.

Notificar als pares que els nens del bus a peu han arribat correctament a l'escola.

 

Informació extreta de la Xarxa Mobal