logo amtu

JornadesAMTU 002 INFOTPU 000 MobiliCAT 003 Validacions TPU AMTU CONCURS-001 SalaPREMSA AMTU 003

Les proves en el pagament d'altres serveis es faran durant el 2013 i l'Ajuntament preveu poder introduir el sistema a la xarxa de transport públic l'any següent.

L'Ajuntament de Barcelona vol portar el pagament amb el mòbil a la xarxa de transport públic a partir del 2014, una vegada el sistema que està desenvolupant amb Indra, Telefónica i La Caixa, hagi demostrat que és viable en el pagament d'altres productes i serveis en les proves que es faran el 2013. El director de l'àrea estratègica TIC de l'Institut Municipal d'Informàtica de Barcelona, Josep Ramon Ferrer, que ha participat com a ponent en el BDigital Global Congress, que se celebra a la capital catalana, ha avançat a l'agència Efe que aquest sistema de pagament ràpid amb mòbil, que es basa en la tecnologia NFC (Near Field Communication), començarà a instal·lar-se progressivament a la xarxa de transport integrat de l'àrea metropolitana.

Ferrer ha reconegut que per això caldrà primer un canvi progressiu de tota la tecnologia de pagament existent perquè sigui compatible amb el sistema d'abonament via mòbil (Tap&Go), és a dir, acostant únicament el dispositiu a un punt de control sense que hi hagi d'haver contacte. En aquest sentit, ha remarcat que l'expansió d'aquest model de pagament entre els barcelonins dependrà sobretot de si les companyies telefòniques posen al mercat mòbils amb tecnologia NFC a preus competitius per als usuaris.

Els principals fabricants de terminals estan apostant per aquest tipus de mòbils i es calcula que el 2014 un de cada sis usuaris en tingui un i que el 2015 la meitat dels mòbils disposin de la tecnologia NFC, segons fonts municipals. "La idea general és veure com es pot facilitar la vida al ciutadà", ha explicat Ferrer sobre aquest projecte, que el 2013 s'assajarà ja en comerços, mercats, entrades per a espectacles i oci i, fins i tot, en algunes proves pilot en el pagament de taxis.

"Però la pedra de toc, la 'killer aplication', serà l'ús en el transport públic", ha subratllat Ferrer, que ha indicat que abans que es generalitzi la tecnologia Tap&go amb mòbils es podrà fer a través de targetes amb crèdit.

El projecte preveu que en una primera fase el pagament NFC es faci a través de targetes sense contacte i de datàfons instal·lats per La Caixa en 15.000 comerços de la ciutat, amb la previsió d'instal·lar 500 caixers de lector sense contacte.

En la seva ponència, Ferrer ha remarcat que Barcelona ha de treure la màxima rendibilitat al fet de ser la capital mundial del mòbil, com a seu del Mobile World Congress. "Tenim grans oportunitats per fer un salt quantitatiu i qualitatiu dels serveis que es poden donar des del mòbil perquè el món ens vegi com la capital mundial del mòbil, de manera que les grans companyies vulguin provar la seva tecnologia a Barcelona i a les empreses locals els serveixi com a aparador per sortir al món i mostrar el que es fa aquí", ha remarcat Ferrer.


Informació extreta del diari Ara de dimarts 5 de juny de 2012.