logo amtu

JornadesAMTU 002 Bus Granollers 150B MobiliCAT 003 Validaci targeta 150C Icona Cdibuix ok4 Mdul Premsa 150C

Entre les novetats al terrritori de l'ATM de Barcelona en aquest 2012 per al combat contra el frau hi ha l'estrena de les targetes amb bandes hologràfiques, que en dificulten la falsificació. Tot i que la manipulació de títols no està gaire estesa, se m'havia detectat un cert augment, especialment en algunes zones.

Aquesta millora no significa que s'hagi desestimat la implantació d'un nou model de targeta intel·ligent, equipada amb un xip recarregable i que s'activa apropant-la a la màquina validadora. La Generalitat preveu tenir llest el projecte tecnològic d'aquesta nova targeta aquest any.

Una altra novetat destacada d'aquest any és la pujada de la multa als qui viatgin sense bitllet, que passa dels 50 als 100 euros a partir de l'1 de febrer. A més d'aquesta pujada s'han reforçat les inspeccions.

El frau varia substancialment segons els mitjans. Els pitjors resultats són els de Rodalies, on la Generalitat calcula que entre un 10% i un 12% dels viatgers van sense bitllet. El principal problema en aquesta xarxa és la gran quantitat d'estacions de lliure accés sense tancament perimetral. Aquesta dificultat també la té el tramvia. Tanmateix, el frau a les dues xarxes (Trambaix i Trambesòs) se situa entre el 5% i el 10 %, encara que hi ha trams del segon que assoleixen el 25%. La Generalitat estima que al metro un 2% del passatge s'hi cola. La tendència és reduir aquest percentatge gràcies al reforç i al perfeccionament de les inspeccions. Les millors dades són les del FGC, amb un índex de frau inferior al 2%.

Informació extreta del diari La Vanguardia de 17 de gener de 2012.