logo amtu

JornadesAMTU 002 Bus Granollers 150B MobiliCAT 003 Validaci targeta 150C Icona Cdibuix ok4 Mdul Premsa 150C

 

ImageNota de premsa AMTU

10 de març de 2010

 


Més de 200 tècnics i personalitats relacionades amb el transport han assistit aquest matí a Igualada a la 6a Jornada de l'Agrupació de Municipis amb Transport Urbà (AMTU), que ha versat sobre “Treballant pel transport públic”. La inauguració ha anat a càrrec de l'alcalde d'Igualada, Jordi Aymamí, i del president de l'AMTU i alcalde de Granollers, Josep Mayoral.

 

L'alcalde d'Igualada ha parlat en la seva intervenció del fet que el transport públic és una garantia de qualitat de vida i d'eq uilibri territorial, i ha remarcat l'esforç importíssim que han fet els municipis en el seu finançament. El president de l'AMTU i alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha fet referència al “moment complex que vivim, amb una crisi econòmica però amb grans perspectives per a les infraestructures del nostre país. Hi ha hagut una davallada evident dels usuaris del transport públic, i això implica més problemes per les administracions per fer front al seu finançament. Aquest fet ens obliga a revisar estratègies i costos per buscar la màxima eficiència. La crisi econòmica ens ha de portar a refermar el transport públic com un factor de cohesió i un element essencial de la nova economia”. Tot i això, el president de l'AMTU ha volgut destacar que es tracta d'un moment d'esperança i optimisme, amb bones notícies com el canvi d'operador de Rodalies, l'avanç en el projecte de la Línia Orbital Ferroviària, el Pla de Rodalies, el Pla Territorial Metropolità de Barcelona i el Pla de Transports de Viatgers a Catalunya.

 

El secretari per a la mobilitat, Manel Nadal, ha centrat la seva intervenció en el futur del transport metropolità, destacant que “el transport públic és un dels pilars de les polítiques de benestar social”. També ha remarcat la necessitat que la ciutadania contribueixi com a mínim amb un 40% del cost del TP, i s'ha referit a la creació de la nova àrea metropolitana i les repercusions econòmiques que tindrà per als municipis que l'integraran”. Nadal ha qualificat el funcionament de la nova targeta T12 de “raonablement bo” i ha fet un balanç dels 100 dies del traspàs de Rodalies, amb l'anunci que s'ha començat a negociar el traspàs dels trens regionals “perquè és imprescindible que rodalies i regionals funcionin conjuntament per resoldre els problemes de manera més eficaç”.


Al programa de la jornada ha destacat l’agenda metropolitana: policentrisme, finançament, integració tarifària; eines per a la gestió: transport a la demanda o post-pagament; i nous camps de treball, com ara la mobilitat de la gent gran, o la gestió a sectors de gran generació de mobilitat. S'han exposat les experiències europees en diversos d'aquests camps, constituint un exemple de bones pràctiques en matèria de mobilitat.

 

Aquesta jornada és ja un referent en el debat del transport públic i la mobilitat en general, no només a l’àmbit territorial de l’AMTU sinó també a tota la regió metropolitana de Barcelona.

 

Actualment estan adherits a l’AMTU 70 ens municipals. Representa a una població servida pels serveis de transport públic de 1,88 milions d’habitants i 44,9 milions de viatgers urbans transportats.

 

Granollers, 10 de març de 2010