logo amtu

JornadesAMTU 002 INFOTPU 000 MobiliCAT 003 Validacions TPU AMTU CONCURS-001 SalaPREMSA AMTU 003


ImageNota de premsa AMTU

4 de març de 2009 


Més de 250 tècnics i personalitats relacionades amb el transport han assistit aquest matí a Vic a la 5a Jornada de l'Agrupació de Municipis amb Transport Urbà (AMTU), que ha versat sobre “Gestionant la mobilitat”. La inauguració ha anat a càrrec de l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, del president de l'AMTU i alcalde de Granollers, Josep Mayoral, i del secretari per a la mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Manel Nadal.

 

L'alcalde de Vic ha parlat en la seva intervenció de la necessitat de treballar en xarxa per tal de millorar les condicions del transport públic metropolità. Així mateix ho ha volgut remarcar el president de l'AMTU i alcalde de Granollers, Josep Mayoral, que també s'ha referit a les deu notícies més destacades relacionades amb el transport durant el darrer any, entre les quals hi ha l'aprovació del Pla de Transport de Viatgers de Catalunya, del Pla d'Infraestructures de Rodalies 2008-15, el Pla director urbanístic de la Línia Orbital Ferroviària i el Pla Territorial de la Regió Metropolitana de Barcelona. Durant el seu discurs ha fet referència a l'increment d'usuaris del transport públic en l'àmbit AMTU, l'aposta clara per la millora de les infraestructures viàries i del transport públic interurbà per carretera. Per últim, ha remarcat la recent signatura al Parlament Europeu del Pacte d'alcaldes per la sostenibilitat que comporta el compromís de reduir les emissions de CO2 de cara a l'any 2020.

 

El secretari per a la mobilitat, Manel Nadal, ha centrat la seva intervenció en la necessitat de contenció en un context de crisi econòmica: “cal una rigurositat i un control en la despesa, no podem seguir creixent sense control. És necessari mantenir un màxim nivell de subvenció del transport públic en un 60%, i que la resta del cost es cobreixi amb les tarifes”. Durant la seva intervenció ha fet referència també a la despesa que suposarà la integració tarifària a tota Catalunya prevista per a l'any 2012.

 

Enguany la jornada ha tingut un marcat caire europeu. S’han explicat les experiències de Bus Rapid Transit a la regió d’Amsterdam, i el construït recentment a Castelló. També  s'ha fet una ponència sobre l’experiència de Liverpool d'aprendre a “Conduir bicicletes per la gran ciutat”. El representant de l’AGIR ha presentat la seva associació formada per municipis i operadors independents francesos. I també de França, els membres de Safra han mostrat els avantatges de la reforma d’autobusos en comptes de la compra.

 

Aquesta jornada és ja un referent en el debat del transport públic i la mobilitat en general, no només a l’àmbit territorial de l’AMTU sinó també a tota la regió metropolitana de Barcelona.

 

Actualment estan adherits a l’AMTU 64 municipis i 5 consells comarcals. Representa a una població servida pels serveis de transport públic de 1,70 milions d’habitants i 43,8 milions de viatgers urbans transportats.

 

Vic, 4 de març de 2009