logo amtu

JornadesAMTU 002 Bus Granollers 150B MobiliCAT 003 Validaci targeta 150C Icona Cdibuix ok4 Mdul Premsa 150C

L’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà assessorà l’Ajuntament de Carme per millorar la mobilitat i el servei de transport públic del municipi

Dilluns, 26 de juliol de 2021

L’Ajuntament de Carme s’ha adherit a l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU). L’adhesió va ser aprovada en el ple de l’ajuntament del passat mes de juny, i avui el director general de l’AMTU, Joan Serra, i l’alcalde del municipi, Marc Sánchez, han fet una trobada per formalitzar l’adhesió. Adhesió Carme

Amb aquesta nova incorporació, l’AMTU compta ara ja amb un total de 119 entitats associades, entre les quals hi ha el Consell Comarcal de l’Anoia i 7 ajuntaments de la comarca: Castellolí, Igualada, Masquefa, Piera, Vilanova del Camí, La Pobla de Claramunt i ara Carme.

Arran d’aquesta adhesió, l’AMTU assessorarà l’Ajuntament de Carme en tots aquells aspectes tècnics i jurídics que facin referència a l’àmbit de mobilitat i el transport públic del municipi amb l’objectiu d’introduir millores que optimitzin el servei.

Joan Serra s’ha mostrat molt satisfet per aquesta nova incorporació “ja que l’AMTU vol ser la veu dels municipis d’arreu de Catalunya en matèria de mobilitat i, per tant, estem molt contents de sumar l’Ajuntament de Carme en el nostre projecte”. A més, ha afegit, “a l’AMTU tenim un departament tècnic de primer nivell que acompanyarà i donarà suport a l’Ajuntament de Carme en tot allò relacionat amb la mobilitat i el transport públic”.

Entre d'altres, Joan Serra, ha destacat que "a l'AMTU som referents en implementació i gestió de serveis de transport a demanda, una solució que donar resposta a aquelles urbanitzacions que es troben allunyades del nucli urbà i on no és viable implantar un servei de transport públic".

Des que l’any 2016 va posar en marxa a Pineda de Mar el primer servei de transport a demanda (TAD), l’AMTU ha implementat serveis TAD en 16 municipis catalans. Ara, a més, vol donar un pas més i per això molt aviat començarà a implementar arreu de Catalunya el transport flexible, una modalitat de transport públic en què els usuaris ja no hauran d’estar pendents d’horaris preestablerts ni parades fixes, ja que el servei s’adapta a les necessitats de cadascú.

De la seva banda, Marc Sànchez, afirma que el conveni d’adhesió a l’AMTU per part del municipi de Carme “és una clara aposta de futur i pot esdevenir una porta oberta a millores pel que fa al transport local”. L’alcalde considera que “Carme és un municipi amb un volum elevat de transport privat degut al dèficit de transport públic existent. Una solució a demanda com la que pot oferir l’AMTU pot suposar un salt qualitatiu en la mobilitat dels veïns i veïnes del poble i una menor dependència del vehicle privat”.

Els municipis han d’estar interconnectats. Han de disposar de serveis de proximitat que facilitin les demandes i optimitzin els recursos locals, però, alhora, han de poder tenir a l’abast una xarxa de transport amb altres municipis propers ben dimensionada i sostenible, per tal que doni resposta a les necessitats dels seus veïns, ja sigui en matèria de comunicació amb altres xarxes de transport o per accedir a serveis que no es troben en el propi municipi.

Segons l’alcalde de Carme “el fet que La Pobla de Claramunt i Igualada ja estiguin adherides potencia molt les possibilitats de crear una xarxa estable de transport a demanda. La idea, també, és poder treballar conjuntament amb altres municipis propers, concretament amb Orpí i Santa Maria de Miralles, amb els quals estem encetant un projecte de territori de la Vall de la Riera de Carme, amb la finalitat que aquesta vall quedi connectada i faciliti la mobilitat dels seus habitants, evitant, així, el temut factor de despoblament del territori. En definitiva, estem segurs que aquesta adhesió serà molt positiva per al poble. Millorarà algunes infraestructures i, sobretot, esperem que faci més fàcil la vida dels veïns”.

Ajudes al transport públic

Gràcies al conveni que l'AMTU manté amb el Departament de Territori i Sostenibilitat i l’ATM de Barcelona, els municipis adherits i que pertanyen al sistema tarifari integrat de l’àrea de Barcelona, com és el cas de Carme, reben un fons econòmic destinat a la realització de millores al transport públic. En aquest sentit, pel fet de ser associat de l’AMTU, l’Ajuntament de Carme rebrà una ajuda econòmica per poder fer millores a la seva xarxa de transport.