El transport públic urbà dels municipis de l’AMTU continua aquesta setmana amb pèrdues de viatgers del 90% respecte del què seria habitual en aquestes dates.
Granollers, 16 d'abril de 2020
Malgrat la finalització del Reial Decret Llei 10/2020 del Govern de l’Estat, que acaba amb les restriccions en què només es permetia la mobilitat a les persones que treballen en els sectors essencials i es retorna a les condicions de treball i mobilitat del RD 463/2020, en què s’accepta la mobilitat d’altres sectors econòmics, la demanda en el servei de transport públic urbà dels municipis adherits a l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) només s’ha incrementat un 1,08 punts percentuals de mitjana respecte de la setmana anterior, quan la mobilitat es va limitar a les persones que treballaven en serveis essencials.
En aquest sentit, i agafant com a referència els principals ajuntaments amb servei de transport urbà adherits a l’AMTU, si el dimarts 7 d’abril hi va haver un total de 13.749 viatgers, cosa que representa un 8,25% del total d’un dia normal, el dimarts 14 d’abril, en aquests mateixos ajuntaments, el nombre total de viatgers va ser de 15.550, que representa el 9,33% del total de viatgers diaris, en dia feiner, abans de la crisi.
Per municipis, el que experimenta una recuperació més significativa, però igualment insignificant, és Sant Cugat del Vallès, on dimarts 7 només hi va haver un 3,70% (193 viatgers) de la demanda habitual (5.220 viatgers), i en canvi aquest dimarts 14 ha més que doblat els viatgers (450 viatgers). Cal indicar, però, que l’hora punta en què hi va haver més viatgers va ser entre les 11h i les 12h del migdia. Per tant, es pot deduir que l’augment de viatges no va ser per motius laborals.
En cap cas, ni en els augments més importants com els de Sant Cugat, en cap municipi s’ha superat el llindar màxim d’ocupació dels vehicles, situat al 33% de la seva capacitat.
A continuació, us donem el nombre de passatgers dels dimarts 7 d’abril (quan hi havia confinament total) i 14 d’abril, per municipis:
Cal destacar que, malgrat que en la majoria de municipis el nivell d’oferta del transport públic urbà no ha variat respecte de la setmana passada, davant de demandes tant baixes, l’oferta mitjana amb els reforços corresponents en hores punta permet garantir que en cap cas es superi el terç d’ocupació dels vehicles marcat per la Generalitat.
Des que va començar l’estat d’emergència, el departament tècnic de l’AMTU ha estat treballant de manera coordinada amb els ajuntaments i el comitè de crisi creat per l’Autoritat del Transport Metropolità de l’àrea de Barcelona, per tal d’anar ajustant l’oferta de cada municipi a la variació de la demanda.
En aquest sentit, els tècnics municipals i el departament tècnic de l’AMTU ja van preveure els possibles repunts del dimarts dia 14 d’abril, i per això, la majoria de municipis han mantingut un nivell d’oferta mitjana igual que la setmana anterior, però amb reforços de flotes a les hores punta.
Els únics municipis que es va considerar augmentar l’oferta mitjana van ser Mollet del Vallès i Rubí.
A continuació us donem el detall de l’oferta mitjana de servei que mantenen els municipis.
En les properes setmanes, el departament tècnic de l’AMTU, juntament amb els ajuntaments continuaran estan amatents a les variacions de la demanda que es puguin produir en paral·lel al progressiu desconfinament que es vagi decretant per part de les autoritats competents, i s’anirà ajustant l’oferta d’acord amb aquesta variabilitat.
Recomanacions per als usuaris del transport públic
Així mateix, durant aquesta setmana des del Departament de Territori i Sostenibilitat també s’han establert una sèrie de recomanacions per als usuaris de transport públic, de cara a evitar possibles contagis. L’AMTU ja ha distribuït unes infografies que es col·locaran dins dels autobusos urbans per tal de fer més comprensible els principals missatges que es vol fer arribar a la població.
Les recomanacions per als usuaris de transport públic són les següents: