logo amtu

JornadesAMTU 002 Bus Granollers 150B MobiliCAT 003 Validaci targeta 150C Icona Cdibuix ok4 Mdul Premsa 150C

L’ÈRICA, el primer bus autònom que ha circulat pels carrers de Catalunya tindrà un carril reservat dins “La Ciutat del Futur”, durant els tres dies de la fira.

Granollers, 14 de novembre de 2019

L’ÈRICA, el primer bus autònom que ha circulat pels carrers de Catalunya – en la Gira Catalana que va tenir lloc al 2018 –, torna al nostre país, en el marc de la celebració de l’Smart City Expo World Congress (SCEWC), que té lloc del 19 al 21 de novembre a la Fira de Barcelona Gran Via. L’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) – impulsor de la Gira Catalana del Bus Autònom juntament amb la Generalitat - participa a “La Ciutat del Futur”, l’estand que reprodueix tot allò que es pot trobar en una ciutat intel·ligent, i en la qual l’ÈRICA serà un dels seus atractius principals.

Tothom que visiti l’Smart City podrà comprovar com és un bus amb autonomia 5, és a dir, que funciona en tots els moments i situacions sense que cap persona hi hagi d’intervenir. L’ÈRICA tindrà un carril reservat dins “La Ciutat del Futur”, i estarà a disposició dels visitants durant els tres dies de la fira. Un operador de l’ÈRICA també oferirà les oportunes explicacions als visitants, que vulguin conèixer com funciona un bus d’aquestes característiques.ÈRICA 04

El bus autònom que es podrà veure durant l’Smart City té una capacitat per a 12 persones (6 assegudes i 6 dretes), és 100% elèctric, climatitzat, i accessible per a persones amb necessitats especials, ja que incorpora una rampa automàtica que es desplega a la mateixa vegada que el vehicle s’abaixa. Les inicials del seu nom responen precisament als seus principals trets característics, ja que és un bus Elèctric, Revolucionari, Intel·ligent, Compartit i Amable (ÈRICA).

De fet, els busos autònoms aporten beneficis molt importants a les ciutats com són:
Més Seguretat: La seva intel·ligència artificial l’ajuda a aprendre de cada viatge i a decidir en cada situació l’opció més segura.
Sostenibilitat: Una mobilitat 100% elèctrica ajudarà a reduir la contaminació sonora i atmosfèrica de les ciutats.
Més accés al transport públic: Aquests minibusos permetran oferir serveis de transport més flexibles i personalitzats, afavorint l’accés i la millora de la competitivitat del transport públic.

Durant la Gira Catalana del Bus Autònom més de 15.000 persones ja van pujar a l’ÈRICA i van poder comprovar els beneficis de viatjar en un bus autònom. La Gira va tenir lloc del 7 de setembre al 28 d’octubre de 2018, i durant aquests dos mesos l’ÈRICA va circular per 8 municipis catalans: Sant Cugat del Vallès, Terrassa, Sabadell, Girona, El Vendrell, Reus, Martorell i Vic.

Com funcionen els busos autònoms
Els busos autònoms que ja circulen per diferents països del món són un exemple d’aplicació de la intel·ligència artificial. Majoritàriament es tracta de petits autobusos que funcionen amb energia elèctrica, equipats amb sistemes de geolocalització, amb càmeres de reconeixement d’objectes i sensors, que analitzen en tot moment el seu voltant.

Aquests vehicles han de tenir un recorregut estandarditzat que, prèviament, han de memoritzar. És el que es denomina “fase de cartografia”. Aquesta gravació es fa gràcies a uns detectors denominats LIDAR (acrònim en anglès de detecció d’imatge làser) que fan servir raigs lumínics per registrar tot allò que hi ha al seu voltant, sigui mobiliari urbà, edificis, arbrat, etc. Un altre registre aporta la posició de les rodes durant el trajecte inicial.

Una vegada ha memoritzat el recorregut, el bus ja es pot posar en circulació. Durant la conducció, els LIDAR vigilen qualsevol possible canvi en la zona del recorregut, i una càmera de vídeo situada al darrere també aporta informació addicional. Això fa que siguin totalment segurs, ja que, al detectar qualsevol obstacle, aturen la seva marxa.