logo amtu

JornadesAMTU 002 Bus Granollers 150B MobiliCAT 003 Validaci targeta 150C Icona Cdibuix ok4 Mdul Premsa 150C

El projecte europeu HiReach ha realitzat un estudi per avaluar les solucions de mobilitat que afavoreixen un transport més inclusiu i igualitari.

Granollers, 28 d'octubre de 2019

La modalitat de transport a la demanda (TAD) que l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) ha implementat a una dotzena de municipis de Catalunya, és la més ben valorada per persones amb risc d’exclusió social a Europa. Així es desprèn de l’estudi que ha realitzat el projecte europeu HiReach, que té com a objectiu avaluar quines solucions de mobilitat afavoreixen un transport més inclusiu i igualitari.  
HiReach Taula
Tant pel que fa al seu impacte a curt termini com a llarg termini, el TAD de l’AMTU és la solució que treu més bona nota (6,4 en ambdós casos), de les 14 solucions de mobilitat estudiades. La valoració l’han realitzada persones amb risc d’exclusió social d’Alemanya, Luxemburg, Itàlia, Portugal, Grècia i Romania.

 

Els grups vulnerables d’Alemanya, Luxemburg, Itàlia, Portugal, Grècia i Romania, que han participat en aquest estudi inclouen: persones amb mobilitat reduïda temporal o permanent, nens i joves, persones de la tercera edat, dones, immigrants i minories ètniques, persones amb ingressos baixos i aturades, i persones que viuen en zones rurals i desafavorides.

L’estudi de HiReach mostra que les modalitats de transport que és més probable que tinguin èxit són aquelles que impliquen una millor organització i ordenació del transport públic en àrees poc poblades, i on l’administració pública hi té un paper rellevant, com és el cas del TAD a Catalunya. A més, és interessant veure que aquests serveis presenten un alt potencial d’ús en els grups més vulnerables, on sovint el servei de transport existent no els satisfà.

Sobre HiReach
HiReach és un projecte d’Innovació i Recerca de tres anys de durada, de 2017 a 2020, finançat per la Unió Europea, que està centrat en el desenvolupament de noves eines i models de negoci per al transport públic que afavoreixin la millora de l’accessibilitat, la mobilitat inclusiva i l’equitat.

El projecte duu a terme estudis de camp i tallers en 6 regions:
• Comtats d’Esslingen i Göppingen (Alemanya)
• Naxos i Ciclades petites (Grècia)
• Salento meridional, zona interior (Itàlia)
• Guarda i Torres Vedras (Portugal)
• Luxemburg, nord i sud-est (Luxemburg)
• Buzau (Romania)

Els resultats dels estudis ajuden a HiReach a comprendre les necessitats de comunitats i grups específics. Amb aquesta informació, les empreses poden introduir nous models i solucions que atenguin les necessitats de comunitats específiques i replicar els resultats en qualsevol altre lloc d’Europa o del món.

Donada la seva experiència amb el TAD a Catalunya, l'AMTU participa en el HiReach actuant com a mentor dels diferents “start-ups” que es volen afegir al projecte. Com que el públic objectiu contempla gent que viu en àrees rurals, remotes o bé amb poc accés a transport públic, explicar la realitat del TAD és molt interessant perquè es poden presentar casos i situacions reals per tal que, des del propi HiReach, les tinguin en consideració des d’un inici. L’AMTU, ha participat en diverses trobades i reunions amb l’equip del HiReach i les diferents regions on es desenvoluparà el projecte, explicant el funcionament del TAD i presentant els avantatges que suposa per als municipis.