logo amtu

JornadesAMTU 002 Bus Granollers 150B MobiliCAT 003 Validaci targeta 150C Icona Cdibuix ok4 Mdul Premsa 150C

L'Observatori, impulsat pel CETMO, farà una recerca d’informació i tendències per analitzar les potencialitats de la digitalització en el desenvolupament sostenible del transport

Dijous, 19 de setembre de 2019

El president de l'AMTU, Jordi Xena, ha participat avui en la presentació de l'Observatori de la digitalització del transport, una eina impulsada pel Centre d'Estudis del Transport de la Mediterrània Occidental (CETMO), i que compta amb la implicació i suport de l'AMTU. A més del president de l'AMTU, l'acte ha comptat amb la participació del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, la secretària general del Transport del Ministeri de Foment, Maria José Rayo, i el director del CETMO, Òscar Olivé.

L'AMTU ha volgut sumar-se des del primer moment a la iniciativa de crear aquest Observatori, "perquè creiem que pot ser una eina molt útil, que ens permetrà aprofundir en el coneixement del context actual del transport i sobretot ens ha de permetre implementar solucions innovadores que aportin més eficàcia i eficiència en la gestió del transport públic", ha explicat el president de l'AMTU Jordi Xena.    Observatori Digitalització CETMO web

Per a Jordi Xena, "la manera de concebre el transport públic ja està canviant, i no només des del punt de vista de l'oferta, sinó també de la demanda. La irrupció de l'internet de les coses i la possibilitat de tenir accés a qualsevol dada en temps real, està transformant el comportament dels usuaris, que ja han deixat de ser simples viatgers per convertir-se en consumidors de la mobilitat". En aquest sentit, ha afegit que "la Mobilitat com a Servei ja és un fet real que està trucant a la porta de casa, i a la qual hem de saber donar resposta de l'administració pública i des dels municipis, perquè només amb més i millor oferta de transport públic evitarem l'ús continuat del vehicle privat, i podrem fer front al canvi climàtic".

Cal recordar que, ara fa justament un any, l'AMTU i la Generalitat van fer possible la posada en circulació, per primera vegada, d'un bus autònom pels carrers de Catalunya, un fet que demostra que la intel·ligència artificial ja està a punt de ser una realitat. De fet, Xena ha afirmat que "estem convençuts que no trigarem a veure circular un bus autònom en algun dels municipis catalans".

Així mateix, la digitalització també farà possible passar del transport a la demanda al transport flexible, una modalitat de transport en la qual l'AMTU ja està treballant perque es pugui implementar arreu de Catalunya. Aquesta modalitat de transport permet gestionar eficaçment totes les peticions de servei, creant rutes i assignant els autobusos corresponents a cadascuna d’aquestes rutes. Però, a més, l’usuari pot escollir el seu recorregut entre diferents alternatives, ja sigui en funció del preu, del temps de viatge, o segons el mode de transport. "Aquest és un servei a la carta, que molt aviat estarà operatiu al nostre país", ha dit Jordi Xena.

D'altra banda, el conseller Damià Calvet ha afirmat que “la digitalització de la mobilitat, la logística i el transport és un repte de present que ens ha de permetre encarar les solucions al repte planetari que tenim, que és la lluita contra el canvi climàtic. El Govern ha decretat l’emergència climàtica i l’abordem des de tres aspectes: la transició energètica; la descarbonització de la mobilitat, ja que almenys el 50% dels gasos amb efecte d’hivernacle es formen a partir de l’energia de la mobilitat; i l’economia circular”.

El titular de Territori i Sostenibilitat ha explicat que l'Observatori de la Digitalització del Transport permetrà “compartir i externalitzar coneixements perquè tant administracions com la ciutadania i les empreses puguin fer créixer l’economia i a fer-ho des d’una vessant de sostenibilitat ambiental, social i econòmica”.

La sostenibilitat com a eix del futur del transport

L’Observatori de la digitalització del transport neix d'una reflexió sobre el context tradicional, actual i futur del sector del transport. Un cop analitzades les tendències actuals, es preveu un futur del transport on la transformació digital serà profunda i on apareixeran nous actors aprofitant les noves oportunitats que s’obren i els actors tradicionals es veuran obligats a adaptar-se per sobreviure. També es preveu que els serveis de transport esdevindran el centre de l’activitat de tot el sector i que la sostenibilitat haurà de ser el fonament del seu desenvolupament. Arran d’aquesta anàlisi, s'ha detectat la necessitat de la creació d'un observatori de la digitalització del transport per seguir el ritme de les disrupcions tecnològiques del sector i ser capaç d'adaptar-se a les noves realitats en la matèria.

Els objectius que vol encarar aquest observatori són els següents:

· Realitzar una recerca d’informació i tendències en l'àmbit de la digitalització del transport per filtrar i analitzar les potencialitats que pot tenir en el desenvolupament sostenible del transport.
· Posar en valor les oportunitats empresarials o els beneficis per a l’administració pública que es poden generar gràcies a la digitalització del transport, posant el focus en la sostenibilitat.
· Crear xarxes de treball i promoure el debat i la transferència del coneixement en la matèria.

El CETMO, una organització que promou la cooperació en el transport a la Mediterrània Occidental, portarà la direcció de l’Observatori amb la col·laboració del Departament de Territori i Sostenibilitat, el Ministeri de Foment i l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà. (AMTU).