logo amtu

JornadesAMTU 002 Bus Granollers 150B MobiliCAT 003 Validaci targeta 150C Icona Cdibuix ok4 Mdul Premsa 150C

La gira té un doble objectiu: que la ciutadania coneixi de primera mà com funciona un vehicle d’aquestes característiques, i que els ajuntaments puguin veure quins canvis hauran d’adoptar per adaptar-se al seu funcionament

Terrassa, 14 de setembre de 2018

El primer tinent d’alcalde de Terrassa, Marc Armengol, el gerent de TMesa, Guillermo Ríos, i el director general de l’AMTU, Joan Prat, han realitzat avui el viatge inaugural a Terrassa de l’ÈRICA, el primer bus sense conductor que circula per Catalunya. Aquest bus, que estarà a Terrassa fins dimarts, 18 de setembre, fa el seu recorregut al Parc Vallparadís (al costat de l’estació d’FGC), en horari de 15h a 20h el divendres, dilluns i dimarts, i de 12h a 20h el dissabte i diumenge.  erica terrassa 0007

La Gira Catalana del Bus Autònom, que organitza l’Associació de municipis per la mobilitat i el transport urbà (AMTU), es va iniciar el passat 7 de setembre a Sant Cugat, i després de Terrassa continuarà per Sabadell, Girona, El Vendrell, Reus, Martorell i Vic. La gira té un doble objectiu. D’una banda, que la ciutadania pugui conèixer de primera mà com funciona un vehicle d’aquestes característiques, i que es comenci a familiaritzar amb aquesta nova tecnologia. I d’altra banda, que els ajuntaments puguin veure com es comporta el vehicle i quins canvis hauran d’adoptar les ciutats per adaptar-se al seu funcionament.

El bus s’està entre cinc i set dies a cada municipi: dos per a la realització de les proves del recorregut, en què s’enregistra el trajecte que haurà de fer el minibús, i la resta en què ja admet passatge. Tot i que aquest vehicle autònom no porta conductor, sí que hi ha operadors tècnics que en tot moment acompanyen i assessoren els ciutadans que vulguin provar el sistema i poden resoldre qualsevol incidència.

L’autobús té una capacitat per a 12 persones (6 assegudes i 6 dretes) i és 100% elèctric, climatitzat, accessible per a persones amb mobilitat reduïda i incorpora una rampa automàtica que es desplega a la mateixa vegada que el vehicle s’abaixa. S’ha batejat com a ÈRICA, per les inicials de les paraules Elèctric, Revolucionari, Intel·ligent, Compartit i Amable.

Durant la gira també es realitzarà una enquesta elaborada per la Universitat de Barcelona (UB) per poder analitzar com percep la ciutadania l’arribada del bus autònom. També està oberta la possibilitat que els dies en què hi hagi menys ocupació, s’ofereixi a les escoles perquè un grup d’estudiants hi pugui viatjar.

La presència del bus autònom va acompanyada d’una carpa informativa on es donarà informació, a més de com funcionen els busos autònoms, dels canvis econòmics, culturals, de planificació urbanística o paisatgístics que comportarà l’arribada del transport públic amb vehicles autònoms als municipis de Catalunya.

Beneficis del bus autònom

El bus autònom representa diversos beneficis; els més remarcables són la seguretat, la sostenibilitat, la flexibilitat i l’accessibilitat.

• Seguretat: La mobilitat autònoma permet afavorir la seguretat viària. Els busos circulen amb autonomia gràcies a un sistema GPS de gran precisió i nombrosos captors làsers que permeten seguir el seu recorregut i detectar tot tipus d’obstacles. La seva intel·ligència artificial l’ajuda a aprendre de cada viatge i a decidir en cada situació l’opció més segura.

• Sostenibilitat: Una mobilitat 100% elèctrica ajudarà a reduir la contaminació sonora i atmosfèrica de les ciutats. La interconnectivitat del sistema afavoreix un transport més capil·lar, que pot atendre les necessitats de la ciutadania d’una manera més ràpida i acurada, que fomenta la intermodalitat i redueix congestions. En aquest sentit, promou una mobilitat més sostenible.

• Flexibilitat i accés al transport públic: En ser més petits, aquests vehicles podran arribar més fàcilment a tot tipus de zones urbanitzades. Seran serveis flexibles i personalitzats, en el temps i en l’espai, integrats a la xarxa de transport públic. Permet assolir un transport més inclusiu, intergeneracional i accessible.

Més informació a www.erica.cat.