logo amtu

JornadesAMTU 002 Bus Granollers 150B MobiliCAT 003 Validaci targeta 150C Icona Cdibuix ok4 Mdul Premsa 150C

El president de l’AMTU, Jordi Xena, ha assegurat que “si Hisenda segueix endavant amb els expedients que té oberts, implicarà un cop per l’economia local”   

Mataró, 10 de novembre de 2017

L’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) ha demanat avui la retirada dels expedients oberts per l’Agència Tributària a les operadores de transport públic, per reclamar-los el 10% d’IVA de les aportacions que han rebut de les administracions en concepte d’ajudes al transport públic, durant els exercicis 2014-2016.
El president de l’AMTU, Jordi Xena, ha advertit que “si Hisenda segueix endavant amb els expedients que té oberts, implicarà un cop per l’economia local”. La reclamació de l’Agència Tributària ja suma de moment un total de 700.000 euros per empreses catalanes i que es repercutiran als contractes que aquestes tenen amb els diferents ajuntaments i altres administracions públiques.      20171110 Mataró w2

Així mateix, Jordi Xena també tem que “si l’Agència Tributària no canvia de criteri, podria obrir nous expedients, i per exemple, només als municipis associats a l’AMTU això podria representar un impacte de més de 3,5 milions d’euros anuals que, multiplicat pels 4 anys que poden reclamar, fan un total de 14 milions d’euros”. En aquest sentit, ha afegit que “demanem a l’Agència Tributària que tingui en compte la modificació de la Llei d’IVA, publicada ahir al BOE, on deixa clara la fins ara interpretació de l’articulat, i que retiri els expedients oberts, ja que sinó els qui acabaran sortint-ne perjudicats seran els usuaris del transport públic”.

El president de l’AMTU ha fet aquestes declaracions en el marc de la sessió informativa que l’AMTU ha organitzat avui a Mataró per als ajuntaments i empreses operadores, on se les ha informat del canvi legislatiu aprovat el mes de juliol, i publicat ahir al BOE, i de la situació dels expedients que l’Agència Tributària manté oberts. La presentació i resolució de qüestions ha anat a càrrec d’Antoni Durán-Sindreu, del despatx Durán-Sindreu advocats, qui va participar tècnicament assessorant a l’AMTU en la modificació de la Llei d’IVA aconseguida.    

Canvi en la legislació

El Congrés dels Diputats va aprovar el mes de juliol la incorporació d’una esmena al Projecte de Llei de Contractes del Sector Públic després de les reunions, treballs i propostes aportades per l’AMTU, i a les que es va afegir l’AMB aportant-hi més recursos tècnics. Les accions de l’AMTU també estaven coordinades amb l’ATM de Barcelona i el Departament de Territori de la Generalitat. Com a conseqüència d’aquesta esmena, les aportacions que fan les administracions públiques al transport públic estan exemptes de pagar IVA perquè s’especifica que no estan vinculades al preu.

Tanmateix, aquesta aprovació no té efectes retroactius i, per tant, l’Agència Tributària no només manté a hores d’ara els expedients que hi havia oberts a les empreses operadores del transport públic, sinó que n’ha obert de nous des del passat mes de setembre. Aquests expedients reclamen l’IVA dels contractes de fins als 4 anys anteriors, límit que estableix la llei per reclamar exercicis vençuts.

El problema neix amb el canvi de criteri que va fer l’Agència Tributària al 2016 en considerar que les aportacions que feien les administracions públiques al transport servien per abaratir el preu del bitllet. Per aquest motiu va obrir diferents expedients a les concessionàries de transport.

Després que el passat mes de juliol s’aconseguís modificar la Llei de l’IVA, a través de la nova Llei de Contractes del Sector Públic publicada al BOE d’ahir, l’AMTU vol que Hisenda es comprometi a aturar les actuacions inspectores.