logo amtu

JornadesAMTU 002 Bus Granollers 150B MobiliCAT 003 Validaci targeta 150C Icona Cdibuix ok4 Mdul Premsa 150C

Amb l’adhesió de Gurb, l’AMTU ja compta amb un total de 92 entitats associades: 90 municipis i 2 consells comarcals; i amb prop de 41 milions de viatgers urbans transportats anualment. 

Granollers, 31 de juliol de 2017

Gurb, municipi de la comarca d’Osona, s’ha adherit a l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU). Amb aquesta nova adhesió, l’AMTU compta ara ja amb un total de 92 entitats associades: 90 municipis i 2 consells comarcals (Alt Penedès i Baix Llobregat), cosa que significa una població representada de 2 milions d'habitants i un volum de viatgers urbans transportats de prop de 41 milions anualment.  Vic, Torelló, Tona o Calldetenes són altres municipis d'Osona que ja hi estan adherits.  Gurb

L'Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) és una associació de municipis d’àmbit nacional català, que treballa per la millora de la mobilitat i de les infraestructures de transport públic d’arreu de Catalunya. Qualsevol ens local de Catalunya pot formar-ne part.

L’AMTU té la voluntat de representar la veu conjunta de tots els municipis catalans i, per tant, està oberta a tots aquells altres municipis i entitats municipals que voluntàriament decideixin formar-ne part.

El president de l’AMTU és Jordi Xena, alcalde de Santa Maria de Palautordera. El vicepresident primer és Jaume Mauri, regidor de Caldes de Montbui, i el vicepresident segon és Josep Mayoral, alcalde de Granollers. Així mateix, el director general de l’AMTU és Joan Prat.

Els objectius de l’AMTU són: assolir un finançament estable pels municipis associats, per tal que puguin fer front al manteniment i la millora dels seus transports públics, la dotació de més i millors infraestructures, i el mutu ajut, formació, informació i coordinació entre els seus associats, per tal que el transport públic i la mobilitat sostenible guanyin protagonisme, usuaris i prestigi social.

L’AMTU és membre del consorci de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de l’àrea de Barcelona i actualment gestiona, per encàrrec d’aquesta entitat, el títol de transport T16 de les corones 2, 3, 4, 5 i 6, és a dir, fora de l'àmbit de Barcelona. La T-16 és un títol de transport que permet als nens i nenes entre els 4 i 16 anys utilitzar gratuïtament el transport públic dins la seva zona tarifària. Aquest títol només requereix un pagament inicial de 35 euros i, fins el 31 de desembre de l’any en què el nen o nena fa els 16 anys, no té límit d’utilització.

Ajudes als plans de millora del transport públic

L’AMTU també gestiona, gràcies al conveni que manté amb el Departament de Territori i Sostenibilitat i l’ATM, un fons de millora que reben els ajuntaments del sistema tarifari integrat de l’àrea de Barcelona adherits a l’Associació -exceptuant els de la 1a corona- i que està destinat a la millora de les xarxes de transport públic dels municipis.

D’altra banda, un dels aspectes pels quals l’AMTU aposta decididament és la implantació del Transport a la Demanda de segona generació i dels serveis de mobilitat com a servei (Mobility as a service) a Catalunya. El Transport a la Demanda (TAD) és un servei de transport i mobilitat en què els usuaris no s’adapten als horaris, sinó que són els horaris els que s’adapten a les necessitats dels usuaris. Actualment, l’AMTU gestiona el servei de TAD de Pineda de Mar i Sant Esteve Sesrovires. Però la voluntat de l’AMTU és convertir-se en el centre de gestió del TAD de tot Catalunya.

Finalment, l’AMTU també realitza activitats per a la promoció del transport urbà i la mobilitat sostenible; edita la revista MobiliCAT; i organitza anualment la Jornada Catalana de la Mobilitat, que cada any té lloc en un dels municipis associats.