logo amtu

JornadesAMTU 002 Bus Granollers 150B MobiliCAT 003 Validaci targeta 150C Icona Cdibuix ok4 Mdul Premsa 150C

En La Jornada Catalana de la Mobilitat 2017, celebrada a Castellbisbal, el conseller Josep Rull també afirma que "amb la vinyeta tindríem 300 milions d'euros anuals per invertir".

Castellbisbal, 7 de juny de 2017

Jordi Xena, president de l’AMTU, ha demanat, en la sessió d'obertura de La Jornada Catalana de la Mobilitat 2017, que tots els municipis de Catalunya, grans i petits, “siguin igual d’importants i decisoris en la governança de la mobilitat”. En aquest sentit, també ha reclamat que s’aprofiti la Lei de Finançament del Transport Públic aprovada el 2015 “per dotar a tots els ajuntaments de Catalunya, en la seva proporcionalitat, de la mateixa capacitat inversora que una ciutat gran, i a la vegada, incloure’ls a la governança del sistema, amb tots els seus drets i els seus deures”. A més, ha reclamat “que tots els ajuntaments juguem un paper clau en la nova governança que determinarà la gestió de la mobilitat i les seves infraestructures en els propers anys”.   DSC 1418

La Jornada Catalana de la Mobilitat 2017 es fa durant tot el dia a Castellbisbal i està organitzada per l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU). Una jornada que reuneix unes 400 persones i on enguany es debat sobre el paper dels municipis en la governança de la mobilitat.

Xena també ha destacat la posada en marxa de la redacció del Pla de Mobilitat del Vallès que, entre altres aspectes, “haurà de definir les necessitats en infraestructures viàries i, per exemple, abordar el transvasament global de passatgers i mercaderies”.

Per la seva banda, l’alcalde de Castellbisbal, Joan Playà, que ha donat la benvinguda als assistents, ha demanat millores “perquè sense finançament no hi ha governança que valgui”.

La vinyeta, suposaria 300 milions més per al govern

Després de la sessió d'obertura, ha tingut lloc la Conferència Inaugural, a càrrec del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. El conseller ha aprofitat la conferència inaugural de la Jornada Catalana de la Mobilitat 2017 per defensar la vinyeta. Rull ha explicat que, amb la implantació de la vinyeta, el Govern disposaria de 300 milions d’euros cada any per destinar-los al transport públic, “per millorar el sistema de Rodalies, millorar el transport públic per carretera i millorar el transport a la demanda”, ha exposat. Rull demana posar en marxa la vinyeta per alliberar recursos hipotecats del pressupost de Territori i Sostenibilitat. Aquest any 2017, el 40% dels diners que gestiona el departament de Rull estan destinats, per exemple, a pagar peatges a l’ombra. Enguany seran 185M€. 

DSC 1386

El conseller ha destacat que, malgrat aquesta hipoteca, el Govern està començant a desbloquejar algunes infraestructures clau, com el perllongament dels Ferrocarrils de la Generalitat a Terrassa, també a Sabadell, les quatre noves estacions a l’L10 Sud del metro, la d’Ernest Lluch de l’L5, el perllongament de l’L8 i ha explicat que s’està a punt de culminar el desplegament de la xarxa de busos d’altes prestacions exprés.cat.

El conseller Rull també ha donat suport a la feina de l’AMTU en reivindicar un transport a la demanda de segona generació, és a dir, que no estigui basat en els horaris sinó en les necessitats dels usuaris.

Durant tot el dia, el centre cultural “Els Costals” de Castellbisbal acull la Jornada Catalana de la Mobilitat 2017 que compta amb la presència d’expert nacionals i internacionals per tractar sobre "El paper dels municipis en la governança de la mobilitat".