logo amtu

JornadesAMTU 002 Bus Granollers 150B MobiliCAT 003 Validaci targeta 150C Icona Cdibuix ok4 Mdul Premsa 150C

Més de 300 persones del món local, econòmic, polític i institucional del país han donat suport al Govern de la Generalitat en la seva reclamació

26 d’octubre de 2016

El president de l’AMTU, Jordi Xena, ha assistit a l’acte celebrat al Palau de la Generalitat per reclamar el traspàs de Rodalies. El president de l’AMTU ha estat acompanyat en aquest acte pels dos vicepresidents, Jaume Mauri i Josep Mayoral, i el director general, Joan Prat. L’acte, que estava encapçalat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha comptat amb la participació de més de 300 persones del món local, econòmic, polític i institucional del país, entre les quals, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor, i el vicepresident de l’Associació Catalana de Municipis, Josep Caparrós.

L’AMTU ha volgut estar present en aquest acte per donar suport al Govern de la Generalitat en aquesta reclamació, que considera del tot imprescindible, donada la ineficàcia demostrada per Adif i Renfe en la gestió del servei de Rodalies a Catalunya, especialment en els últims anys, en què s’han agravat els problemes derivats, no només d’una mala gestió, sinó també de la manca d’inversió en aquest servei.

El Comitè Executiu de l’AMTU ja va aprovar, el passat mes d’abril, una resolució per donar el seu suport al Govern de la Generalitat en la reclamació a l’Estat espanyol del traspàs íntegre de les línies ferroviàries de Catalunya. Aquesta resoluci, en forma de moció, va ser aprovada posteriorment, juntament amb altres promogudes per l’ACM i la FMC, per molts municipis catalans. Cal recordar que l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà compta amb 89 entitats associades: 87 municipis i 2 consells comarcals.

“És el moment de dir prou”, ha dit el president de la Generalitat, “de queixar-nos, però de dir que hem passar a l’acció com a país junts, perquè tenim raó, perquè tenim dret a fer-ho, perquè els nostres ciutadans exigeixen que ho fem i perquè estem preparats”, perquè “ja no és una qüestió de puntualitat, sinó que és una qüestió de dignitat”. Més de 300 persones han participat a l’acte, que s’ha fet al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat i al qual han intervingut també el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor, i el vicepresident de l’Associació Catalana de Municipis, Josep Caparrós.   

Durant la seva intervenció, el president Puigdemont ha advertit que “no serem més pacients ni comprensius amb els incompliments” del govern espanyol i d’Adif en relació amb les inversions a la xarxa ferroviària de Rodalia i Regionals de Catalunya, perquè amb la deixadesa de l’Estat “els nostres municipis i les nostres empreses perden competitivitat i oportunitats”. “A cada incompliment li correspondrà una resposta; algunes judicials, altres polítiques i altres potser de ciutadanes”, perquè “no podem continuar així”, ha avisat.    Foto grup1

Recurs contenciós administratiu contra Adif
De la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat ha anunciat que el proper 28 de novembre el Govern presentarà un recurs contenciós administratiu contra l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) davant l’Audiència Nacional perquè “se l’insti a invertir d’una vegada per totes, perquè la Generalitat és titular d’un servei impossible”. L’obertura de la via judicial arriba després que l’Adif no atengués el requeriment previ que l’Executiu va presentar al juliol instant-lo a realitzar les actuacions necessàries per garantir un servei en condicions. I és que no només no s’ha executat el Pla de Rodalies 2008-2015 (s’ha executat només un 10 per cent dels 4.000 milions d’euros pactats), sinó que el 2015 només es va executar un 26 per cent dels pressupostos i de gener a juny d’enguany només s’ha executat el 9 per cent del pressupost de tot el 2016. I només estan en servei un 4,1% de les actuacions previstes al Pla d’inversions que es va pactar l’any 2013 i que identificava les mancances de la xarxa i planificava les actuacions a dur a terme per corregir-ho.

El conseller Rull ha denunciat en la seva intervenció “el traspàs incomplert i incomplet” que es va fer a la Generalitat del servei de Rodalies i ha reivindicat “el control de tot, el traspàs del conjunt del sistema”. “Quan ho gestionem nosaltres ho fem de manera solvent, volem que Rodalies sigui com Ferrocarrils”, ha manifestat.

De fet, la manca d’inversió d’Adif al sistema de Rodalies de Catalunya ha comportat un deteriorament important del servei ferroviari. Entre 2012 i 2016 hi ha hagut 1.597 incidències vinculades al mal estat de la infraestructura, en què s’han vist implicats 45.392 trens i més de 5,6 milions d’usuaris. I la puntualitat ha passat del 94 al 86 per cent a Rodalies i del 58 al 47 per cent al servei de Regionals. Una xifra que contrasta amb la de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, que és del 99 per cent.


Assistents
213 alcaldes d’arreu del país han participat en l’acte, al qual també han assistit els presidents de les quatre diputacions; representants de la Federació de Municipis de Catalunya i de l'Associació Catalana de Municipis;  el president del Port de Barcelona; els presidents d’Òmnium Cultural, l’Assemblea Nacional Catalana i l’Associació de Municipis per la Independència; presidents de cambres de comerç; sindicats; diputats de la Comissió de Territori del Parlament de Catalunya, i plataformes i entitats vinculades amb la reivindicació (l’Associació per a la Promoció del Transport Públic; el col·lectiu pqnoensfotintre, i la Plataforma d’Usuaris Portbou-Barcelona), entre d’altres.