logo amtu

JornadesAMTU 002 Bus Granollers 150B MobiliCAT 003 Validaci targeta 150C Icona Cdibuix ok4 Mdul Premsa 150C

Tindrà lloc el proper 26 d’octubre, i estarà presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont

Granollers, 20 d’octubre de 2016

L’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) participarà en l’acte que tindrà lloc el proper 26 d’octubre al Palau de la Generalitat de Catalunya, per tal de reivindicar el traspàs íntegre de Rodalies. La delegació de l’AMTU estarà encapçalada pel seu president i alcalde de Santa Maria de Palautordera, Jordi Xena, que anirà acompanyat del vicepresident primer i regidor de Caldes de Montbui, Jaume Mauri, el vicepresident segon i alcalde de Granollers, Josep Mayoral, i el director general, Joan Prat. L’acte convocat pel Govern estarà presidit pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

D’aquesta manera, l’AMTU, associació que compta amb 89 entitats associades (87 municipis i 2 consells comarcals), vol donar el seu suport al Govern de la Generalitat en aquesta reclamació que considera del tot imprescindible, donada la ineficàcia demostrada per Adif i Renfe en la gestió del servei de Rodalies a Catalunya, especialment en els últims anys, en què s’han agravat els problemes derivats, no només d’una mala gestió, sinó també de la manca d’inversió en aquest servei.

El Comitè Executiu de l’AMTU ja va aprovar, el passat mes d’abril, una resolució per donar el seu suport al Govern de la Generalitat en la reclamació a l’Estat espanyol del traspàs íntegre de les línies ferroviàries de Catalunya. Aquesta resoluci, en forma de moció, va ser aprovada posteriorment, juntament amb altres promogudes per l’ACM i la FMC, per molts municipis catalans.

El dèficit històric d’inversions en infraestructures de l’Estat Espanyol a Catalunya és un impediment per a la seva economia i la millora de la seva competitivitat. En aquest sentit, cal recordar el greu incompliment del Pla de Rodalies, per part del Ministeri de Foment, ja que dels 4.000 milions que s’havien d’invertir entre 2008 i 2015, només s’ha executat un 10%. I dels 306 milions que es van acordar al 2013, per a accions prioritàries que haurien d’acabar el 2015, només s’ha executat un 2%.

A això cal afegir que la puntualitat de la xarxa de Rodalies és del 94% i la de Regionals del 58%, mentre que Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) arriba al 99%. El president de l’AMTU, Jordi Xena, afirma que “la Generalitat de Catalunya ja fa anys que demostra, a través de Ferrocarrils de la Generalitat, la seva eficiència en la gestió de serveis similars”, i és per això que està convençut que “el traspàs de les línies interiors suposaria una millora considerable del servei, una major competitivitat en la prestació i el funcionament, i en conseqüència una qualitat superior per a l’usuari, que és qui, en última instància en paga les conseqüències”.


L’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) té com a finalitat principal contribuir a la millora constant del transport col·lectiu de viatgers dels municipis membres, així com de la mobilitat en general, a partir de l’optimització dels recursos disponibles. Entre les seves funcions, hi consta elaborar propostes dirigides a la millora en la gestió de les infraestructures, el transport i la mobilitat, així com proporcionar suport en la planificació i gestió de les infraestructures, el transports i la mobilitat en general. Per a l’AMTU, les infraestructures del transport són un dels elements clau que sostenen i impulsen el desenvolupament d’un país, i en determinen el seu nivell de competitivitat, eficiència econòmica i sostenibilitat.

Atès que la xarxa ferroviària és una infraestructura fonamental per poder tenir un funcionament idoni per al desenvolupament del país, l’AMTU considera necessari accelerar el traspàs íntegre de les línies ferroviàries interiors de Catalunya a la Generalitat de Catalunya, per tal d’aconseguir una mobilitat adequada a les necessitats reals dels seus usuaris.