logo amtu

JornadesAMTU 002 Bus Granollers 150B MobiliCAT 003 Validaci targeta 150C Icona Cdibuix ok4 Mdul Premsa 150C

Image Nota de premsa AMTU
22 de setembre de 2011

Avui divendres 3 de desembre, a les 12 h, al Castell – Sala dels Cups (c. Major, 3), a Vacarisses s'ha reunit l’Assemblea General de l’Agrupació de Municipis amb Transport Urbà (AMTU).
 
L’alcalde de Vacarisses, Carles Canongia, ha donat la benvinguda a l’acte, i ha destacat que “gràcies a l'ajut de l'AMTU i de la Generalitat hem aconseguit una subvenció del 50% en la despesa de transport públic”. El president de l’AMTU i alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha obert l’assemblea amb un discurs on ha volgut remarcar la feina feta per la conselleria de Política Territorial i Obres Públiques amb qui, ha dit “sempre hi ha hagut una bona interlocució, amb persones que coneixen bé el territori i que entenen molt bé el que expliquem, la necessitat de reclamar millores en el transport Públic de la 2a Corona Metropolitana”. Josep Mayoral també ha enumerat les principals notícies que s'han produït en termes de mobilitat, com són l'entrada del municipis de l'AMTU en el contracte-programa; l'aprovació del Pla de Transports de Viatgers de Catalunya i del Pla de Mobilitat; el desenvolupament del Pla Territorial de la Regió Metropolitana; el traspàs de Rodalies de Renfe, l'impuls a la Línia Orbital Ferroviària i l'ampliació del Sistema Tarifari Integrat al Bages i l'Anoia, entre d'altres. Així mateix, ha dit que “l'AMTU ha esdevingut punt de referència en el debat sobre transport públic, i ara comença una nova etapa, durant la qual es necessita que, més que mai, remem tots en la mateixa direcció”.
 
La cloenda ha anat a càrrec del conseller en funcions de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal. Durant la seva intervenció ha descrit el seu 7 anys de govern com a “molt fructífers, durant els quals la mobilitat s'ha convertit en el centre del debat i s'ha concebut com una política social”. Tot i això ha reconegut que “no n'hi ha prou i s'ha d'anar més enllà, seguint considerant les polítiques de mobilitat com un tema de prioritat màxima”.
 
Entre els punts més destacats de l’ordre del dia hi ha hagut la presentació del Programa d’Actuació 2011 de l’AMTU. L’any vinent l'AMTU farà dos estudis referents a “10 anys d'integració tarifària” i “Com estalviar en la gestió del Transport Públic Urbà”. També realitzarà la 3a enquesta de Mobilitat Interurbana a l'àmbit AMTU i la 1a enquesta de valoració dels serveis AMTU als seus associats.
 
L'any 2011 es difondrà el projecte “La gent gran usa el transport públic” entre els col•lectius interessats, i es durà a terme en col•laboració amb la Direcció General de Trànsit Terrestre (DGTT) el projecte “Conversió de les estacions i parades dels serveis urbans i interurbans en mini-hubs locals”. Com a novetat destacada hi ha l'establiment els premis AMTU, destinats a projectes de final de carrera que millorin la prestació dels serveis de transport públic.
 
L'AMTU continuarà l'any 2010 gestionant la targeta T-12, participant en les conferències de l'European Conference on Mobility Managament i a l'European Transport Conference, entre d'altres, i organitzarà la 7a Jornada AMTU a Sant Cugat del Vallès el mes de març, que comptarà amb la presència de ponents internacionals que explicaran experiències innovadores en matèria de mobilitat.
 
A més, es seguiran de prop durant l’any vinent els grans projectes de mobilitat, entre els quals hi ha la Línia Ferroviària Orbital i el desdoblament de la línia R-3 en el tram Montcada-Vic, fent les aportacions que consideri necessàries per al desenvolupament adequat d’aquestes infraestructures i d’acord amb les necessitats dels municipis.
 
Recordem que l’AMTU té actualment 70 entitats adherides, de les quals 67 són municipis i 3 Consells Comarcals (Vallès Occidental, Alt Penedès i Garraf) amb una població representada de 1.921.222 d’habitants i 44,2 milions de viatgers.
 
 
Sílvia Giró (Premsa AMTU)
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Tel. 93 842 66 15 / 93 861 39 76
Mòbil: 626 41 46 61
 
Granollers, 1 de desembre de 2010

10è aniversari de l'AMTUAhir 21 de setembre es van complir 10 anys de la creació de l'Agrupació de Municipis amb Transport Urbà (AMTU) i per celebrar-ho es va organitzar un acte a què van assistir més d’un centenar de personalitats del món de la mobilitat (Joaquim Nadal, Damià Calvet, Manel Villalante, Ricard Font, Ramon Seró) així com alcaldes i regidors de les ciutats adherides (com els alcaldes de Terrassa, Mataró, Sant Cugat, Molins de Rei, entre d'altres).

Josep Mayoral, president de l'AMTU i alcalde de Granollers va donar la benvinguda, durant la qual es va referir als motius que van portar a la creació de l'AMTU: “16 ajuntaments vam decidir ara fa 10 anys donar un pas endavant per assolir alguns objectius: el primer i essencial, millorar el finançament del transport públic urbà. Alhora vam voler intervenir en la planificació de la regió metropolitana, apostàvem per la transversalitat i millorar la radialitat. Volíem fer sentir la nostra veu en tot allò que feia referència al transport públic urbà i interurbà, i esdevenir un grup de treball per donar suport als ajuntaments en matèria de mobilitat. Avui som 67 municipis i 3 consells comarcals.

Els municipis de l'AMTU freguem els 2 milions d'habitants, generem més de 44,5 milions de viatges en transport públic urbà, tenim una flota d'autobusos de 360 vehicles, 181 línies de transport urbà i fem 18 milions de quilòmetres a l'any”.

Entre les fites assolides des de la seva creació, Mayoral va remarcar que “hem aconseguit coses importants, com passar dels 0 milions d'euros que rebíem els Ajuntaments per part de la Generalitat per fer transport urbà a 7 milions d'euros. És un salt espectacular que ha permès una millora substancial en quantitat i qualitat. Encara insuficient, volem més, però està bé en temps tant complicats dir que hem avançat”.

10è aniversari de l'AMTU

El president de l'AMTU va definir-la com “una agrupació amb vocació de sumar, present en la construcció dels grans instruments de planejament. Hem consolidat el nostre paper com un espai d'anàlisi, de debat i assessorament, i són especialment reconegudes les jornades que organitzem anualment i els estudis que realitzem.”

Finalment, Mayoral va valorar la feina feta durant aquests 10 anys: “Fem un balanç positiu. Volem seguir mirant al futur, sense renunciar a res tot i saber que vivim temps difícils. Seguirem treballant per millorar el finançament i la xarxa de transport públic i de Rodalies, i continuarem reclamant les infraestructures que necessitem. Cal posar ferro a la musculatura de la 2a i 3a corona metropolitana. L'AMTU és un instrument de diàleg per construir des dels ajuntaments un país millor”.

Tot seguit Jordi Julià, enginyer de Camins i Vocal del Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports va fer una conferència sobre la història del transport públic i la seva evolució al llarg dels anys.

La cloenda va anar a càrrec de Damià Calvet, secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, que va felicitar l'AMTU “per ser un referent en la gestió de la mobilitat de la 2a corona metropolitana. Hem trobat en l'AMTU un col·laborador lleial però alhora exigent i esforçat en la defensa dels seus interessos territorials, amb una visió de país que ajuda en la millora de la xarxa de transport públic que contribueix de forma sostenible al desenvolupament econòmic i al reequilibri territorial. El nostre objectiu ha de ser que el transport públic es converteixi en una alternativa real al vehicle privat”.

Descarrega't la conferència del sr.Jordi Julià i Sort