logo amtu

JornadesAMTU 002 Bus Granollers 150B MobiliCAT 003 Validaci targeta 150C Icona Cdibuix ok4 Mdul Premsa 150C

Què és l’RSS i com fer-ho per subscriure’s

Amb el format RSS, no és l'usuari qui s'ha de preocupar de comprovar si hi ha novetats, sinó que és el lector d'RSS -una senzilla aplicació- el que automàticament realitza aquesta tasca.

L'RSS és un format de sindicació de continguts web. El seu nom respon a l'acrònim "RDF Site Summary" o també "Really Simple Syndication". Amb el format RSS, no és l'usuari qui s'ha de preocupar de comprovar si hi ha novetats, sinó que és el lector d'RSS -una senzilla aplicació- el que automàticament realitza aquesta tasca. D'aquesta manera, l'usuari pot obtenir, al moment, tots els titulars dels webs als quals s'hagi subscrit i llegir-los, per exemple, des d'una sola finestra.
Cal destacar que l'RSS es un dialecte del XML i, per tant, tots els arxius RSS han de ser conformes a l'especificació XML 1.0. Per a poder rebre puntualment a l'ordinador les notícies, simplement cal instal·lar-se un lector o agregador d'RSS. Alguns d'ells poden integrar-se directament amb el navegador web, mentre que d'altres funcionen com una aplicació independent des de l'escriptori. Hi ha desenes de lectors disponibles al mercat, molts d'ells gratuïts, i per a totes les plataformes, com per exemple el FeedDemon (Windows) de Nick Bradbury o el NetNewsWire (Mac) de Racnhero Software. Un cop descarregat, només cal introduir la URL de l'RSS al que desitgem subscriure'ns.
En cas de no voler instal·lar cap nova aplicació, també podem trobar serveis web de lectura de canals RSS, com per exemple feedster.com.

Les dues opcions més senzilles són:

- la descàrrega del navegador web Firefox que disposa per defecte de la funcionalitat "Live Bookmarks", integrant l'RSS a la nostra selecció de "favorits" i indicant-nos a la part inferior dreta de la pantalla amb una icona taronja cada cop que naveguem per un web dotat del servei RSS

- la descàrrega del gestor de correu electrònic Thunderbird que porta incorporat per defecte un lector d'RSS.