logo amtu

JornadesAMTU 002 Bus Granollers 150B MobiliCAT 003 Validaci targeta 150C Icona Cdibuix ok4 Mdul Premsa 150C

Aurora Carbonell v3Benvingudes i benvinguts a la pàgina web de l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), una entitat que té la voluntat de representar la veu conjunta de tots els municipis catalans en l’àmbit de la mobilitat i el transport públic i que, per tant, està oberta a tots els ens locals de Catalunya que decideixin formar-ne part.  

L’AMTU va néixer l’any 2001, fruit de la unió de 16 municipis, i avui ja integra més de 100 entitats locals, amb una població representada de 2,5 milions d’habitants i un volum de viatgers urbans transportats de prop de 45 milions anualment.

Sens dubte, un dels principals problemes que tenim els municipis és la manca de finançament del transport urbà. És per això que, des de l’any 2007 l’AMTU manté un conveni de col·laboració amb el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i l’ATM de Barcelona, gràcies al qual gestionem un fons econòmic destinat als ajuntaments del sistema tarifari integrat – excepte els de la 1a corona- que estan adherits a la nostra associació, per tal que pugin realitzar millores a la xarxa de transport públic dels seus municipis.

D’altra banda, els ajuntaments no podem ser aliens a un dels principals reptes que hem d’afrontar en els propers anys: el canvi climàtic. La reducció de la contaminació i dels nivells de CO2 és urgent i necessària, i en aquest sentit el transport públic hi té un paper primordial. Per això, l’AMTU aposta decididament per la implementació de modalitats de transport públic sostenibles, com són el transport a demanda (TAD) i el transport flexible.

De fet, en els últims anys l’AMTU s’ha convertit en l’entitat de referència tant pel que fa a la implementació com a la gestió del servei de transport a demanda. Ara, a més, volem implementar arreu de Catalunya el Transport Flexible, una modalitat de transport en què els usuaris ja no han d’estar pendents d’horaris preestablerts ni parades fixes, ja que el servei s’adapta a les necessitats de cadascú.

Des de l’AMTU, creiem que el transport públic és un dret essencial irrenunciable per a tothom. Per això treballem per fer possible que qualsevol ciutadà i ciutadana del nostre país, independentment d’on visqui i de quines siguin les seves circumstàncies socials, tingui accés a un servei de transport col·lectiu de viatgers. I és en aquest sentit que focalitzem el nostre treball diari en pro d’una mobilitat sostenible i respectuosa amb el medi ambient.  

Aurora Carbonell i Abella

Presidenta